Mennyire higiénikus a kutyatartás a lakásban?

Aki megrögzött kutyások, azoknak ez a kérdés eszébe sem jut, ám aki még csak most barátkozik a gondolattal, hogy maga mellé venne egy négylábú társat, annak bizony megfogalmazódik a gondolat a fejében, hogy vajon mennyire veszélyes egy állattal élni, higiéniai szempontból.

Nos, a kutyák és a macskák alapvetően tiszta állatok, ennek ellenére van pár olyan alapszabály ezzel kapcsolatban, amelyre érdemes nagyon odafigyelni. Macskák esetében főképp akkor lehet veszélyes az együttélés, amikor a gazdi várandós, ezzel kapcsolatban mindenképp kérjük ki kezelőorvosunk véleményét, ilyenkor ugyanis fontos, hogy a leendő anyuka átesett-e már a toxoplazmózison. Kutyák esetében ilyen kirívó esetre nem kell készülni, nincs olyan betegség, ami kimondottan veszélyeztetné a háztartásban élő kétlábúakat, ám bizonyos óvintézkedések betartására ettől függetlenül érdemes nagyon odafigyelni.

Kutyatartás otthon

Kutyatartás otthon

Az egyik ilyen, hogy az állat a tappancsán, és a szőrén rengeteg kórokozót behordhat a lakótérbe. A séták – vagy a nagyobb kirándulások – alkalmával egyéb állatok ürülékébe, veszélyes anyagokba, de akár mérgező vegyületekbe is beleléphetnek, amit aztán hazaérkezve széthordanak a lakásban. Egyes kutyák ugyanígy ellenállhatatlan vágyat éreznek arra, hogy az elhullott állatokba hemperegjenek, így aztán nem csak a szaguk lesz megkérdőjelezhető, de a bunda higiéniája is hagy némi kívánnivalót maga után. Szerencsére a fenti kellemetlenséggel könnyen megbirkózhatunk, mindössze annyi a dolgunk, hogy mikor hazaérünk, alaposan lemossuk a kutya tappancsait, és ha kell, akkor áttöröljük a bundáját egy – kimondottan erre a célra készült – antibakteriális kendővel. Egy dologra azonban mindig ügyeljünk, méghozzá arra, hogy a kutya nyálával ne érintkezzen a szánk – azaz ne hagyjuk, hogy arcon nyaljon minket az állat -, mert így olyan kórokozók kerülhetnek át ránk, amelyek a kutyára nincsenek hatással, ám minket komolyan megbetegíthetnek.