Hogyan lássunk neki a súlyzós edzésnek?

Szerencsére napjainkban a sportnak ismét nagy népszerűsége van, sokan igyekeznek a zsúfolt menetrendjükbe legalább heti 1-2 alkalmat beszorítani. Ráadásul a férfiak jelentős részénél eljön az az idő, amikor a tükörbe nézve nem egészen azt látják viszont, amit szeretnének, és ilyenkor megérik az elhatározás, hogy belevágnak a testépítésbe, s még ha nem is szeretnék profi szinten űzni, legalább alakformálás gyanánt megdolgozzák a súlyokat.

Ez egy kortól teljesen független pillanat, hisz egy tinédzser éppúgy lehet elégedetlen az alakjával és az izom mennyiségével, ahogy egy negyvenes, középkorú. Azonban egész máshogy kell belevetni magunkat a testépítésbe ha fiatalok vagyunk és másképp, ha már korosodunk. Ami közös, az az, hogy mindenképpen tartsuk be a fokozatosság elvét. Noha a fiatalabb szervezetben a tesztoszteron még sokkal hatékonyabban dolgozik, és nagyobb mennyiségben van jelen, nem szabad hirtelen átesni a ló túloldalára. Érdemes pár hét saját testsúlyos – úgynevezett rákészítő – edzésprogramot végezni, majd ezt követően nyúlni csak súlyokhoz. Ám még ekkor is legyünk óvatosak és heti három alkalomnál többet ne töltsünk az edzőteremben.

Súlyzós edzés

Súlyzós edzés

Egyrészt a kezdeti lelkesedés így hamar lelohadhat, másrészt pedig az izom a megfelelő technikától és a jól beállított táplálkozástól nő, nem pedig attól – bár sokan ebben a tévhitben élnek -, hogy minden nap edzünk. A túlzásba vitt edzésmunkának ráadásul jó eséllyel sérülés lesz a vége, ami hónapokkal visszavet minket. Idősebb korban azonban rendkívül óvatosnak kell lennünk, hisz sem az ízületeink, sem az izmaink nem olyanok már, mint tinédzserkorunkban. Lassan, fokozatosan, akár hónapokat kivárva terheljük magunkat, és a bemelegítésre, nyújtásra külön figyelmet kell fordítani. Emellett nem maradhat el az ízületvédők szedése sem, és a fájdalom – vagy akár kellemetlenség – érzet legkisebb jelére hagyjuk abba a munkát és a teljes gyógyulásig ne is terheljük az érintett testrészt. Nem utolsósorban pedig el kell fogadnunk, hogy testünk negyven felett már közel sem tud olyan ütemben fejlődni és ezt sajnos semmilyen plusz munkával, vagy táplálék kiegészítővel sem tudjuk befolyásolni.