A radiátor vagy a padlófűtés a jó választás?

Építkezés vagy felújítás esetén komoly kérdés, hogy milyen fűtési alternatívával szeretné felmelegíteni otthonát. Általában az alacsony költségvetés és a praktikum a legfőbb jellemzők, ezek azok, amelyeket a többség szem előtt tart a választás során.

A radiátor és padlófűtés dilemma kapcsán itt tájékozódhat! Általános igazság, hogy mindenki a lehető leggazdaságosabb megoldást keresi fűtés terén. Az építkezés és a felújítás egyáltalán nem olcsók, így a gazdaságos alternatíva nagyon fontos. Ugyanakkor nem csupán az ár fontos kritérium, azt viszont érdemes tudni, hogy minden ember más igényekkel és elvárásokkal, valamint más és más hőigénnyel rendelkezik. Bármely fűtési alternatíva mellett teszi le voksát, mindnek vannak előnyei és hátrányai. A padlófűtés előnye, ami miatt sokan szeretik, hogy nagy területen adja le a hőt, így a hőelosztás egyenletesebb és a szobában tartózkodók kellemesebb hőérzettel rendelkeznek. A padlófűtés a padlóhoz közel biztosítja a meleget, így nagyon kellemes a láb számára és tipegők esetében nem kell tartani a felfázástól. Hátránya viszont a porallergia növekedése, mely a rendszeres takarítással elkerülhető.

Radiátor

Radiátor

A padló sokkal lassabban melegszik fel, mint a radiátor, viszont lassabban is hűl ki. A padlófűtés további hátránya, hogy meghibásodás esetén fel kell bontani a padlószerkezetet. A radiátoros fűtés előnye, hogy költséghatékony megoldás, ráadásul, ha meghibásodik, akkor egyszerű megjavítani, könnyen hozzáférhető. Nem kell semmit kibontani a javításhoz. Hátránya viszont, hogy sokkal inkább az adott helyiséget melegíti fel, mint a lakóteret. A radiátor esetében arról is dönteni kell, hogy a fűtőtest aluminíumból vagy acélból legyen. Bővebb információk a futes-gazszereles.hu weboldalon találhatók!