Amit a kiskutyákról tudni kell

A kiskutyák cukik, mindannyian imádjuk őket, de a legtöbb fajta bizony előbb vagy utóbb megnő valamekkorára… Ha saját kutyát szeretnénk vásárolni vagy örökbe fogadni, mindig tartsuk szem előtt, hogy a négylábú barátunk mekkorára nő!

[wp_ad_camp_1]

A Puppy Honden arra hívja fel a figyelmünket, hogy a kiskutyák gondozása nagy odafigyelést és felelősséget követel meg. Nem szabad azt gondolni, hogy miután megnőtt, már nem szorul gondoskodásra. A kutya háziállat, de nem csak vizet és táplálékot követel, hanem gondoskodást és társaságot is. Igazi társ, a hűség megtestesítője, de nekünk, embereknek is a felelősségünk tudatban kell lennünk, amikor az otthonunkba fogadunk egy kutyát.

A kutyának elsősorban gazdára van szüksége. Ez nem azt jelenti, hogy a gazda feladata csak az élelem és a víz biztosítása lenne. Sőt, épp ellenkezőleg. A gazda szerepe megkerülhetetlen a kutya szocializálásában; a legtöbb kutyának vezéregyéniségre van szüksége. Ezt úgy is mondhatnánk, hogy egy falkavezért követelnek, de ez ebben a formában túlzó lenne, hiszen a viselkedésük a gazdájuk felé jelentősen eltér a falkaösztöntől.

Kiskutyák

Kiskutyák

Ennek ellenére a kutyának szüksége van valakire, aki határozott és utat mutat számára. Igényli a rendet és ha ezt nem kapja meg, neveletlenné válik. Egyes fajták esetében a gyenge gazda akár veszélyes helyzeteket is eredményezhet; vannak olyan fajták, illetve egyedek, amelyek megpróbálnak dominálni a gazda felett.

Ha ez sikerül nekik, gyakorlatilag önfejűek lesznek, akik nem hajlandóak elfogadni a gazda utasításait, legrosszabb esetben szembe is fordulhatnak vele. Épp ezért legyünk körültekintőek a fajtaválasztásnál, hiszen az aranyos csöppség hónapok alatt fel fog nőni és olyan kutya válhat belőle, ami a gazda számára is feladja a leckét. Tapasztalat nélküli gazdaként soha ne kockáztassunk a fajtaválasztás során!