Utazási betegség – Mit tegyünk, hogy ne árnyékolja be a nyaralást

Nyaralni a többség szeret, azonban sokan már csak az utazás gondolatától is rosszul vannak. A hányószacskó sokunknak mókás látvány, azonban sokan igazi megpróbáltatásként élik meg az utazást, legyen szó bármilyen közlekedési eszközről.

[wp_ad_camp_1]

A csecsemők jól viselik az utazást, azonban a náluk valamivel nagyobbak már nem. A totyogók, óvodások és kisiskolások nagyobb eséllyel lesznek rosszul a mozgó járműben, de az idősebbeknél, akár a felnőtteknél sem ritka. Az utazással járó rosszullét oka az egyensúlyszerv túlérzékenysége. A belső fül és a szem együtt érzékelik a test helyzetét és a mozgást. Abban az esetben, az agy eltérő jelzéseket kap a két szervtől, akkor felborul a rendszer. A szemet azonban be tudjuk csapni, például, ha hosszú ideig egy pontot nézünk vagy ha tartósan a horizonton tartjuk a szemünk, így a szem követi a jármű mozgását. Repülőn a szárny közelében, vonaton a menetiránnyal szemben, autóban pedig az első ülésen érdemes ülni az utazási betegségben szenvedőknek.

Utazási betegség

Utazási betegség

Ha viszont érzed, hogy kezdesz szédülni és felkavarodik a gyomrod, ne ess kétségbe, hanem az autóban tekerd le az ablakot, ha pedig hajón vagy akkor menj a fedélzetre és kezdj el lassan mélyeket lélegezni. Ha a helyes légzésre koncentrálsz, akkor el tudod terelni a figyelmed, ráadásul a légszomj is csökken. Az autóban fontos, hogy nyugodtan a sofőr nyugodtan vezessen. A folytonos megállás vagy fékezés csak ront a helyzeten. Utazás előtt könnyen emészthető ételeket fogyassz, a kávét, teát és alkoholt pedig mellőzd. Egy-egy keksz útközbeni elmajszolása sokat segíthet. Ha mégis hányásra kerülne a sor, akkor mindenképp pótold a folyadékot. Az olvasás ugyan jó unaloműző, azonban nagyon hamar rosszul leszel, ha menet közben ezt a tevékenységet űződ.