Torokfájás kezelése házilag

Megfázás kísérő tüneteként gyakran tapasztalhatunk torokfájást, s bár banális dolognak tűnhet, nagyon meg tudja keseríteni az életünket, főképp, ha hosszú napokig elhúzódik.

Szerencsére vannak házi praktikák, amelyekkel csökkenteni tudjuk a kellemetlen érzést. Ennek a legegyszerűbb módja, ha gyógyszertárakban kapható – vény nélkül is megvásárolható – torokfertőtlenítő cukorkákat alkalmazunk, ezek főképp akkor jók, ha nincs egyéb súlyos tünetünk. Amennyiben levertséget, lázat, orrdugulást is tapasztalunk, akkor nyugodtan alkalmazzunk kimondottan megfázás elleni, kombinált hatóanyagú gyógyszert, amely egyszerre enyhíti az összes panaszunkat. Amennyiben a fájdalom elhúzódik, fontos, hogy utána járjunk,  hogy mi okozza azt. Amennyiben ugyanis vírusfertőzés áll a háttérben, úgy a fertőtlenítő megoldások idővel szinte biztos, hogy segítenek, ám ha bakteriális a gond eredete (ilyen például a tüszős mandulagyulladás), akkor antibiotikum kúrára is szükség lehet.

Torokfájás

Torokfájás

Kisgyermekek esetében mindenképpen konzultáljunk a gyermekorvossal, már csak azért is, mert számukra a szopogató tabletták nem megfelelőek a fulladásveszély miatt. Helyette az orvos utasítása alapján alkalmazhatunk spray kiszerelésű fertőtlenítőt, vagy speciális öblögetőt. A gyógyszerek mellett azonban egyéb házi praktikákkal is segíthetjük a gyors gyógyulásunkat. A sós vizes öblögetés fertőtlenítő hatással bír, míg a nagy mennyiségű folyadék fogyasztása a nyálkahártyára van jó hatással – hisz nedvesen tartva azt, nehezebben szaporodnak a kórokozók -. Emelett tartsuk észben, hogy a torokfájásra a legtöbb esetben jó a meleg, így egy forró fürdő, vagy egy melegíthető párna is meghozhatja a várva várt enyhülést. Azonban ne feledkezzünk meg a legfontosabbról, a kellő mennyiségű és minőségű pihenésről sem, hisz szervezetünk csak így tud megfelelően regenerálódni, úgyhogy legyünk türelemmel és adjunk időt magunknak a gyógyulásra.