Szemüveglencse típusok az egyszerűtől a speciálisig

Látásproblémák esetén általában a kontaktlencse és a szemüveg használat jöhetnek szóba. Annak érdekében, hogy újra élesen lásson, fontos, hogy a szemüveg megfelelő szemüveglencsével rendelkezzen. A szemüveglencse típusát a látásprobléma alapján kell kiválasztani. A megfelelő szemüveglencse meghatározására a szakember segítségével kerül sor. Ennek során kiderül, hogy a szemüveglencse vékonyított lesz-e, műanyagból vagy üvegből készül, valamint az egyik legfontosabb kérdés, hogy mely látásproblémára nyújt megoldást.

Optika szakemberei segítséget nyújtanak a megfelelő szemüveglencse kiválasztásában. A klasszikus szemüveglencséknek három típusa van, az egyfókuszú, a kétfókuszú és a multifokális szemüveglencse. Abban az esetben, ha a szembe jutó fény pontosan a retinára vetül, akkor éles látásról van szó. Tehát a fény nem a szem elé vagy mögé vetül. Viszont, ha ez nem így történik, akkor látászavar jön létre. Ennek típusa pedig attól függ, hogy hol egyesülnek a fénysugarak. Ha a közel eső tárgyak képe a retina mögött fókuszálódik, akkor távollátásról beszélhetünk, ha a látóhártya előtt, akkor pedig rövidlátásról van szó. Az egyfókuszú szemüveglencse esetében a nagyítás foka, tehát a dioptria mértéke a teljes felületen ugyanakkora. A fókusz ebben az esetben kizárólag egy helyen van, ahogy azt a lencse neve is mutatja, így csak meghatározott távolságra képes éles képet biztosítani. A kétfókuszú, vagyis bifokális szemüveglencse esetében a lencse két részből áll, ezért a szemüveget viselő személy közelre és távolra is nagyszerűen lát. Ezt a típust elsősorban a szem öregedési folyamtának korrigálására választják.

Szemüveg Miskolc

Szemüveg Miskolc

A harmadik típus, a multifokális, vagy más néven progresszív szemüveglencse, amely a piac legmodernebb alternatíváját jelenti. A multifokális lencse nagy népszerűségnek örvend, ugyanis a természetes látás hatását kelti, tehát nem csupán kettő vagy három fókuszpontról beszélhetünk. Akár közelre, akár távolra néz, a multifokális lencsével mindent tisztán lehet látni. A multifokális lencsében az olvasás, számítógép használat és az autó vezetés sem jelent problémát. Ha az ügyfélnek egyedi igényei vannak, akkor speciális szemüveglencsére van szükség. Ilyen például a kék fényt blokkoló szemüveglencse, amely a digitális eszközhasználat miatti kék fény káros hatásait képes enyhíteni. Így a szemet az sem terheli meg annyira, ha az ügyfél órákon keresztül dolgozik a számítógép előtt. Kiváló minőségű szemüveglencse Miskolc városában!