Mit tehetsz olyankor, amikor a gondolataid és az érzelmeid nem hagynak aludni?

Amíg nyugodt az éjszakai pihenésünk, addig természetesnek vesszük, hogy reggelente kipihenten ébredünk fel, és a világ legtermészetesebb dolgának tartjuk, hogy az éjszakáink alvással telnek.

Amikor azonban ez az egyensúly valamiért felborul, akkor tudatosul bennünk igazán, hogy mennyire fontos része az életünknek és milyen nagy galibát okoz az, ha kialvatlanok vagyunk. Ilyenkor aztán lázasan elkezdjük keresni az okokat, amelyek akár olyan bagatellek is lehetnek, mint egy kényelmetlen párna, vagy egy nem megfelelően megválasztott új matrac, de okozhatja az éber éjszakákat a nem megfelelő levegő, vagy egy új zaj is. Ám ha ezeket a – leginkább logikus – tényezőket mind kizártuk, akkor tanácstalanná válhatunk, hisz látszólag semmilyen körülmény nem változott meg, mi mégis képtelen vagyunk nyugodtan pihenni. Ilyenkor érdemes végiggondolni, hogy nem ér-e minket olyan stressz, ami előtte még nem volt az életünk része, ám ha ezt is kizártuk – és nincs fizikai problémánk -, akkor érdemes a mentális egészségünk felől megközelíteni a kérdést, és végiggondolni, hogy nem nyomasztanak-e minket olyan érzések, és gondolatok, amelyek állandó pörgésre kényszerítik az agyunkat.

Alvás problémák

Alvás problémák

Ez lehet olyan magától értetődő is, mint amilyen a munkánk, vagy a politikai/gazdasági helyzet. Hisz lehet, hogy a mindennapok kavalkádjában észre sem vesszük, de valójában mélyen belül erősen nyomasztanak minket az ezzel kapcsolatos félelmeink. Előfordulhat, hogy nem vagyunk elégedettek az állásunkkal – akár valamilyen apróság miatt -, de az is megeshet, hogy a nem látjuk biztosítva a nyugodt jövőt és észrevétlenül stresszel minket az, ahogy a világ történései alakulnak. Szintén megzavarhatja a nyugalmunkat, ha valamiért bűntudatunk van. Előfordulhat, hogy ez nem is egy hatalmas dolog, sőt, a legtöbbször eszünkbe sem jut, ám az agyunk ilyen szempontból becsaphat minket, hisz a háttérben lehet, hogy igenis ezen rágódunk. Ugyanez a helyzet akkor is, ha túlságosan empatikusak vagyunk. Ha ugyanis ilyen beállítottságúak vagyunk – ami ellen nem egyszerű tenni -, akkor az életünk egy folyamatos aggódás, melynek nagy része nem is tudatosul, ám ettől függetlenül nyomasztóan hat a mentális egészségünkre. Ilyenkor sokszor az is elég, ha egy bizalmasunkkal alaposan kibeszéljük magunkból a mélyebb gondolatokat, ám előfordulhat az is, hogy szakember segítségét kell igénybe venni. Ezt azonban egy pillanatig sem szabad szégyellni, hisz a lelki egészség legalább olyan fontos, mint a testi, így időnként tenni kell annak érdekében, hogy hosszú távon megóvhassuk.