Currently browsing tag

alvás

Alvás matracon

Nyugodt alvás – milyen matracot válasszunk?

Hétköznapjaink minősége nagyban függ az éjszakai nyugalmunktól. Fáradtan nemcsak türelmetlenebbek, ingerültebbek vagyunk, hanem könnyebben hibázunk és a teljesítményünk is gyengébb lesz. Életünk egyharmadát „ágyban, párnák között” töltjük nem mindegy hát, hogy milyen matracot választunk magunknak.

Alváshiány

A több mint 24 órás alváskimaradás veszélyes lehet

A fizikai és érzelmi jólét szempontjából elengedhetetlen az elegendő alvás. Az alváshiány sok rövid és hosszú távú egészségügyi hatáshoz vezethet. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) azt javasolja, hogy a 18 és 60 év közötti felnőttek éjszakánként legalább 7 órát aludjanak. Azonban az Egyesült Államokban a felnőttek mintegy 35 százaléka …

Alvászavar

Alvászavar? Segítünk!

A 21. század egyik legfelkapottabb témája az alvászavar elemzése. A kutatók mindenáron próbálják kideríteni, hogy milyen tényezőktől függ az, hogy tökéletesen ki tudjuk magunkat éjszaka pihenni. A legfontosabb, hogy minden este próbáljunk időben ágyba bújni.

Elalvás

Hogyan segítsünk magunknak az elalvásban?

Nagyon sok ember küszködik azzal manapság, hogy képtelen elaludni, és ebből kifolyólag képtelen arra is, hogy nappal jól teljesítsen, és oda tudjon figyelni a különböző dolgokra. Sokan nem is gondolnak bele rendesen ebbe a helyzetbe (vagyis abba, hogy az éjszakai pihenés és a másnapi tevékenység mennyire összefüggenek egymással).

Alvászavar

Alvászavarok és a megfelelő alvás

Manapság már sokan szenvednek alvászavarokkal, mely nem csak hangulatukra, de egészségi állapotukra is kihat. Az alvás hosszúsága életkortól függ. Egy újszülöttnek szüksége van 12-18 óra alvásra, egy óvodásnak elegendő már 11-13 óra, még a felnőtteknek a 7-9 óra az ideális.

Rosszul alvás

A rosszul alvás okai

A rosszul alvásnak számos oka lehet, legtöbb esetben csupán az a probléma, hogy túl meleg van a hálószobában, vagy éppen nem jó minőségű a párna. Kevesen tudják, hogy ahhoz, hogy az éjszakai alvás nyugodt és pihentető legyen, szem előtt kell tartani, hogy a nap folyamán mit teszünk.

Alvászavar

Alvászavarok tünetei

Magas, ingadozó vérnyomás – Az alvásbetegség következményeként folyamatosan változó – a megszokott gyógyszeres terápiával nehezen uralható – magasvérnyomás alakulhat ki. Nemzetközi felmérések szerint a hypertoniások 30 százaléka szenved alvási apnoéban, míg a gyógyszeresen nehezen kezelhető betegek között ez az arány már 80(!) százalék.

Kövér kisbaba

Ha kevesebbet alszik a gyerek, kövér lesz?

Rég tudjuk, hogy az alvásnak a gyerekek fejlődése és a napi bioritmus szempontjából is fontos szerepe van. A kutatók legújabb álláspontja szerint azonban a testsúlyra, ennek kapcsán pedig az egészségi állapotra is hatással vannak az alvási szokások, ráadásul nemcsak gyermekkorban, de akár egy életre szólóan is.