Mit kell tudni a cukorbetegségről és az amputációról?

A cukorbetegek hajlamosak idegkárosodásra és keringési problémákra. Egyes esetekben ez láb- vagy lábszár amputációt tesz szükségessé. A hatékony kezelés azonban általában megakadályozza ezt a szövődményt. A lábakra irányuló csökkent véráramlás azt jelenti, hogy a diabéteszes betegeknél nagyobb a kockázata annak, hogy a test ezen a részén sebet alakítsanak ki.

[wp_ad_camp_1]

A keringési problémák, különösen a perifériás artériás betegség (PAD) miatt a fekélyek nem gyógyulhatnak, ami a szövet fertőzéséhez és halálához vezethet, és potenciálisan az alsó végtagvesztéshez. Bár a cukorbetegeknél nagyobb az amputációk kockázata, lehetséges a legtöbb cukorbetegséggel kapcsolatos amputáció megakadályozása megfelelő lábbeli viselésével és a lábak jó gondozásával. A cukorbetegeknek általában nincs szükségük amputációra. Ha egy diabéteszes személy ezt az eljárást igényli, valószínűleg egy seb vagy fekély miatt teszi, amely nem gyógyult a lábon vagy az alsó lábon.

Cukorbetegség

Cukorbetegség

A legtöbb amputáció progresszív, ami azt jelenti, hogy az orvos elkezdi a lehető legkisebb mennyiségű szövet eltávolítását. Ha a műtéti seb nem gyógyul, vagy a véráramlás nem megy megfelelően a végtagban, akkor további műtéteket javasolhat  még több szövet eltávolítására. A cukorbetegeknél nagyobb az alsó végtag amputáció kockázata. Azok a sebek vagy fekélyek, amelyek nem gyógyulnak, az amputáció leggyakoribb okát jelentik az ilyen állapotú emberek körében. Más tényezők, mint például a magas vércukorszint és a dohányzás, növelhetik a lábhoz kapcsolódó szövődmények kockázatát, beleértve az amputációt is. Az emberek megelőző intézkedéseket tehetnek a lábuk gondozásával, a vércukorszint szabályozásával, és a problémák gyors kezelésével a lábakban. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás és az egészséges súly fenntartása szintén segít megakadályozni az amputáció szükségességét.