Mire jó az amarant?

Az amarant olyan növény, amelynek leveleit és magjait különösen a dél-amerikai országokban fogyasztják. Mivel álgabonaként tartják számon, az amaránt különleges táplálkozási tulajdonságokkal, valamint számos jótékony egészségügyi hatással büszkélkedhet.

Az azték diéta egyik fontos összetevője, az amarant nemcsak élelmiszer-összetevőként, hanem számos betegség gyógymódjaként is használatos. Megjelenésében az amaránt a quinoára hasonlít, mivel szintén mag. Mivel az amaránt nem valódi gabona, nem tartalmaz glutént, így a gluténérzékenyek kedvence. Az amaránt nagy mennyiségű fehérjét tartalmaz, egészen pontosan 26 gramm/csészét, ami azt jelenti, hogy fehérjetartalma magasabb, mint sok gabonának. Például egy csésze fehér rizs nem tartalmaz több mint 13 gramm fehérjét. Ezenkívül az amaránt számos olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek fontosak a szervezet számára, például: kalcium, magnézium, kálium, foszfor, vas. Egy csésze nyers amaránt az ajánlott napi kalcium 31%-át, valamint a napi C-vitamin-szükséglet 14%-át és a vasszükséglet 82%-át tartalmazza.

Amarant

Amarant

Az antioxidánsok olyan természetes vegyületek, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyökök ellen. Az amaránt nagy mennyiségű fenolsavat, vanillinsavat, p-hidroxi-benzoesavat és gallussavat tartalmaz, amelyek képesek leküzdeni az olyan betegségeket, mint a köszvény, az ízületi gyulladás vagy akár a szisztémás lupus erythematosusra jellemző csalánkiütés. Egy régebbi vizsgálatban azt találták, hogy az amarant fokozza bizonyos antioxidánsok aktivitását, és segít megvédeni a májat az alkohollal szemben. De meg kell jegyezni, hogy az antioxidáns tartalom a legmagasabb a nyers amarántban, és a vizsgálatok azt találták, hogy áztatása és feldolgozása csökkentheti antioxidáns aktivitását. Az amarantot éppen ezért nyers formában érdemes beépíteni a mindennapi ételeinkbe.