Mikor érdemes lecserélni a telefonunkat?

Napjainkra a mobiltelefonunk lett a legfontosabb használati tárgyunk, ami gyakorlatilag folyamatosan ott van a közelünkben. Ezzel tartjuk a kapcsolatainkat, itt intézzük az üzleti levelezéseket, hívásokat, sőt még a szórakozásunk egy tetemes részét is a kis képernyőn intézzük.

Emiatt aztán már elvárássá vált, hogy mindig, minden körülmények között a rendelkezésünkre álljon, és ezt tegye kifogásolhatatlan módon. Egyre kevésbé viseljük el, ha lassulást tapasztalunk, az pedig különösképpen bosszantó, ha még a nap vége előtt lemerül a készülék. A magas követelményeknek azonban csak ideig-óráig tud megfelelni a legújabb modell is, így hát nem csoda, hogy átlagosan két – két és félévente cseréljük a telefonunkat. A kérdés csak az, hogy ez teljesen felesleges pénzkidobás, vagy teljesen indokolt ilyen időközönként beruházni az újabb modellre? Esetleg csak bedőlünk a marketingnek és igazándiból nincs is szükségünk a plusz tudásra, ennélfogva pedig jóval azelőtt megválunk a mobilunktól, mielőtt az valóban indokolt volna?

Telefon

Telefon

Az igazság az, hogy több oka is van annak, hogy az emberek miért cserélik le a készülékeiket. Amennyiben olyan modell jelenik meg, amely valamilyen korszakalkotó, számunkra fontos – és a mindennapi életben gyakran használt – funkcióval bővült, akkor indokolt a csere, ám ez a ritkább eset. Sűrűbben fordul elő, hogy lassulás, vagy az akkumulátor gyengélkedése miatt válunk meg a készüléktől, ám általában ezek mindegyike aránylag könnyedén orvosolható. Egy akkumulátor csere az új telefon árának töredéke, a teljesítménybeli problémákat pedig szoftveres beállításokkal – végső esetben akár egy teljes törléssel – helyre lehet hozni. Ilyen gondok esetében érdemes próbálkozni, hisz két-három évente nem csak drága mulatság cserélni a mobilt, de valljuk be, meglehetősen környezetszennyező is. A technikai fejlődés pedig ugyan nagy ütemű, de annyira nem, hogy ne érnénk rá négy, de akár öt évet is a váltással, hisz nagyjából addigra lesz akkora a tudásbeli különbség a régi és az új között, hogy tényleg érdemes legyen rá áldoznunk.