Figyelsz arra, hogy melegben hogy tárolod a gyógyszereid? Kellene!

Amikor beköszönt az igazi nyár, és a kánikula, akkor minden erőnkkel azon vagyunk, hogy valahogyan kellemesebbé tegyük a helyiségek hőmérsékletét. Napjainkban ez már nagyjából azt jelenti, hogy az otthoni légkondicionált környezetből a melegben eljutunk a munkahelyünkre, ami jó eséllyel szintén klimatizált.

Ennek megfelelően nem töltünk túl sok időt a hőségben – persze vannak olyan munkakörök, ahol ez sajnos nem kivitelezhető – ezért aztán hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy bizony aki – és ami – nincs klíma közelében, az rendesen megsínyli a magas hőmérsékletet. Azt persze például a legtöbbször észben tartjuk, hogy az ételeket ne tegyük ki a melegnek, hisz ilyenkor sokkal gyorsabban megromlanak, ám vannak olyan dolgok, amikre nem is gondolnánk, ilyen például a gyógyszerek esete. A legtöbb hatóanyag ugyanis nem viseli túl jól a magas hőmérsékletet – ez mondjuk nem túl meglepő -, és jó, ha észben tartjuk, hogy ezeknél a termékeknél a határ általában a harminc Celsius fok.

Gyógyszer

Gyógyszer

Noha azt gondolnánk, hogy ez is csak amolyan túlbiztosítás, sajnos sok esetben valós a veszély. Rengeteg olyan kémiai vegyület található meg ezekben a termékekben, amelyeknek drasztikus megváltozik a szerkezete a magasabb hőmérséklet hatására. Ennek hatására csökken a hatásuk, vagy – ami még nagyobb probléma – akár mellékhatásokat is okozhatnak. A hatáscsökkenés persze egy fejfájás csillapító még nem a világ vége, ám egy görcsoldónál, vagy bármilyen hormontartalmú gyógyszernél ez komoly szövődményekhez vezet. Ennek érdekében tároljuk ezeket száraz, hűvös helyen, ám hűtőszekrénybe csak azokat a gyógyszereket tegyük, amelyek betegtájékoztatója ezt kimondottan előírja. Ugyanis a túl alacsony hőmérséklet a magashoz hasonlóan képes komoly változásokat előidézni. A legjobb amit tehetünk, ha mindig az előírásoknak megfelelő körülményeket biztosítjuk.