Vízfogyasztás csecsemő korban

A többség tisztában van vele, hogy a kellő mennyiségű folyadék fogyasztás mennyire fontos, lehetőleg tiszta víz által. Ugyanakkor, ha a csecsemőkről van szó, akkor megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szerint fontos, hogy a baba kapjon vizet, míg mások szerint felesleges. Na, de mi az igazság?

Víz adása csecsemőknek a WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján nem indokolt, bőven elegendő az első hat hónapban az anyatejes táplálás. Az anyatej egy komplex étel és ital egyben, ami tökéletesen kielégíti a csecsemő szükségletét, ezért nincs szükség egyéb folyadék adására, mivel anyatejes táplálás mellett a baba egyáltalán nem szomjazik. Kizárólag akkor kell a babának plusz folyadékot, méghozzá tiszta vizet adni, ha a nyári hőségben nagyon izzad vagy lázas betegséggel küzd, esetleg hányás-hasmenés miatt szenved a pici. Utóbbi esetben a gyógyszertárban kapható sós-cukros oldat alkalmazása is hasznos lehet. Hazánkban jellemzően a negyedik-hatodik hónapban kezdődik meg a babák hozzátáplálása, vagyis a szilárd ételekkel való megismertetése. Ekkor az étkezést követően megjelenik a szomjúság érzet, ezért érdemes tiszta vízzel kínálni a babát.

Víz csecsemőknek

Víz csecsemőknek

A babák eltérő folyadékszükséglettel rendelkeznek életkortól függően. Egy évesek esetében körülbelül hat deciliter folyadékot kell fogyasztani naponta. Két-három évesek esetében ez napi nyolc deciliter, míg a négy-öt évesek esetében ez kilenc deciliter per nap. Nagyon fontos, hogy a napi folyadékfogyasztás lehetőleg tiszta vízből álljon. A kicsiket már egészen kiskorban a víz fogyasztás irányába kell terelni, mivel a későbbiek folyamán ez sokkal nehezebb. A cukros üdítőket mindenképp érdemes kerülni. Bővebb információkat a wellnetviztisztito.hu webáruházban talál, ahonnan kiváló víztisztítókat is tud vásárolni!