Egy világraszóló kaland: biciklitúra Tajvanon

Ki ne játszott volna már el a gondolattal, hogy hátrahagy csapot-papot és elvonul a nagyvilág zajától pár hétre – netalántán hónapra -. Akik pedig emellett a kerékpározás szerelmesei, azoknak biztosan vannak olyan célpontjaik, amelyek bakancslistásak és szeretnék egyszer két keréken bebarangolni.

Nos, bár keveseknek jut eszébe, de Tajvan ebből a szempontból – is – varázslatos. Ez a mi kultúránktól merőben eltérő távoli ország ugyanis számos világszínvonalú útvonallal rendelkezik, de a keleti parton való kerékpározást semmiképpen sem szabad kihagyni a sportág szerelmeseinek. Mivel az ország lakosságának nagy része a sziget nyugati oldalán él, a keleti part páratlan – és sokszor érintetlen – tájjal várja az idelátogatókat. Tengerparti sziklák, hatalmas mezőgazdasági területek és pompás hegycsúcsok várnak, és ez még csak néhány azok közül a csodák közül, melyekkel utunk során találkozhatunk. Ha itt járunk, akkor mindenképpen keljünk át a hasadékvölgyön, amely Hualien és Taitung között húzódik. Egyik oldalon a hegyek és a dzsungel kápráztat el, míg a másik oldalon a Csendes-óceán látványa ragadja magával a turisták tekintetét.

Tajvan

Tajvan

Noha a keleti part egyedisége utánozhatatlan, a nyugati part is emlékezetes kerékpározási lehetőségekkel büszkélkedhet. A Szunhold-tónál található a világ egyik legjobbjának választott kerékpárútja. A Nantou-ban található, Tajvan legnagyobb tavát megkerülő út megtétele körülbelül három órát vesz igénybe, és útközben nem csupán a tó látványát csodálhatjuk, hanem a Thao őslakosok kultúrájába is bepillantást nyerhetünk. Amennyiben van rá lehetőségünk, akkor mindenképpen valamikor a tavaszi időszak közepén látogassuk meg Tajvant, mert ilyenkor van a világhírű cseresznyefa virágzás időszaka, amely egy örök életre szóló emlék mindenkinek, aki megtapasztalja.