Bonsai a lakásban? Odafigyeléssel lehetséges!

Sokan úgy tartják, hogy egy lakás – vagy épp egy ház – addig nem lehet igazán otthonos, amíg nincsenek benne növények. Ezzel a megállapítással ugyan jó páran azért vitatkoznának, ám az kétségtelen, hogy nagyon fel tudja dobni az életteret a szép növényzet, ám egyáltalán nem mindegy, hogy pontosan mivel is pakoljuk tele a szobákat.

Laikusként általában a szemünk alapján választunk, s bár egy kókuszpálma a maga kecsességével mindenkit elvarázsol, meglehetősen lehangoló, amikor pár hét elteltével azt vesszük észre, hogy a levelei száradnak és sehogyan sem sikerül megmentenünk. Egy-egy ilyen kellemetlen élményen mindenki átesik mielőtt alaposan beleássa magát a beltéri növénytartás rejtelmeibe, de aztán némi gondos válogatást követően már olyan egyedeket válaszunk, amik jól érzik magukat a napfény és az eső hiányának ellenére is. A bonsai azonban egy teljesen más terep, noha vitathatatlan, hogy egy gyönyörűen gondozott törpefa bármely otthon valódi ékessége lehet.

Bonsai

Bonsai

Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy ezeknek a fáknak a tartása rengeteg gyakorlatot és odafigyelést igényel. Becsapós pillanat, amikor hazahozzuk az első példányt és az látszólag jól érzi magát – akár hosszú heteken át is kifogástalanul fest -. Ám a legkisebb olyan körülmény, ami a növény számára nem ideális, máris nyomot hagy rajta. A páratartalom, a hőmérséklet, a napsugárzás, a talaj nedvessége és tápanyagtartalom mind-mind kardinális kérdés. A legnehezebb pedig azt elfogadni, hogy ha egyszer elrontunk valamit – márpedig ez eleinte jó eséllyel megtörténik majd -, akkor az általában a fa halálához vezet. A bonsai tartása nem pár perces művelet, sokkal inkább egy – igen összetett – hobbi. Bár lehet szerencsénk egy igénytelenebb példánnyal, ha valódi sikereket szeretnénk elérni és mélyebben akarunk foglalkozni a témával, akkor az első növény megvásárlása előtt érdemes elvégezni egy tanfolyamot, ahol a legfontosabb információkat megtanítják. Még mindig jóval olcsóbb ez a módszer, mint nézni, ahogy sorba mennek tönkre a drágán megvásárolt fák. Arról nem is beszélve, hogy mekkora élmény, amikor a második évben újra megjelennek a gyönyörű levelek és tudatosul bennünk, hogy mindent jól csináltunk.