Az olvasás fontossága gyermekkortól

A gyermekekkel foglalkozó szakértők szerint a gyermekek egészséges fejlődése szempontjából elengedhetetlen az olvasás. Az esti mesélés fejleszti a gyermek képzelőerejét, fantáziáját, valamint minőségi időt töltünk ilyenkor együtt.

[wp_ad_camp_1]

Felmérések kimutatták, hogy egyre kevesebb általános iskolás gyermek olvas szórakozásképpen. Az a kisgyerek, akinek szülei nem olvasnak rendszeresen, akivel nem beszélgetnek rendszeresen, annak iskolásként, felnőttként nem lesz igénye az olvasásra. Sokszor egyszerűbb bekapcsolni a televíziót, és „rábízni” a mesélést, ám az előre gyártott képsorok elnyomják gyermekünk kreativitását, fantáziáját. Olvasás közben a gyermek csak a szöveget kapja készen, minden mást neki kell kitalálni, elképzelni, lépésről lépesre felépíteni. Képesek megalkotni, széppé varázsolni, élettel megtölteni a papírlapot, javul a koncentrációs képességük. A mese segít, hogy a gyermek hosszabban tudjon koncentrálni valamire és el tudjon mélyedni abban.

Olvasás

Olvasás

A rendszeres olvasás nemcsak a szókincset gazdagítja, hanem megtanítja a gyermeket kifejezni, megérteni az érzéseit, feldolgozni a mindennapi eseményeket. Kiskamaszkorban a könyvek által bepillantást nyernek az őket foglalkoztató kérdésekre. Az olvasás által ismerkedik meg a gyermek a másokért való aggódással, együttérzéssel, megtanulja a kritikus gondolkodást, képessé válik korrekten érvelni vitatkozni, nemcsak tudásuk gyarapszik, hanem magabiztosabbak is lesznek. Bár egyre inkább az online térben éljük életünk, a könyvek illata, a lapok susogása, az érzés, amit olvasás közben átélünk, olyan kaput nyit meg, amin átlépve elszakadhatunk a valóságtól, a mindennapok gondjától nemcsak gyerekként, hanem felnőtt korban is. Ne sajnáljuk hát az időt a közös olvasásra gyermekünk egészséges fejlődése érdekében.