Az éhes gyümölcslegyek gyorsabbak mint a maraton futók

2005-ben egy ultramaraton futó 560 kilométert (350 mérföld) futott 80 óra alatt, alvás és megállás nélkül. Ez a távolság nagyjából 324.000-szerese volt a futó testhosszának. A Caltech új kutatása szerint ez a rendkívüli mutatvány azonban elenyésző ahhoz a relatív távolsághoz képest, amelyet a gyümölcslegyek egyetlen repüléssel megtehetnek.

[wp_ad_camp_1]

A Caltech tudósai most felfedezték, hogy a gyümölcslegyek egyetlen út alatt akár 15 kilométert is képesek repülni – testhosszuk 6 milliószorosával, vagy egy átlagos embernél 10.000 kilométer feletti értékkel. A testhosszhoz képest ez meghaladja azt, amit sok vándorló madárfaj képes repülni egy nap alatt. Ennek felfedezésére a csapat a kaliforniai Mojave-sivatagban egy száraz tó partján kísérleteket végzett, legyeket engedve el és erjesztő levet tartalmazó csapdákba csalogatva őket a legnagyobb sebességük meghatározása érdekében.

Gyümölcslégy

Gyümölcslégy

A munkát egy régóta fennálló paradoxon motiválta, amelyet az 1940-es években Theodosius Dobzhansky és a populációgenetika más úttörői azonosítottak, akik az Egyesült Államok délnyugati részén tanulmányozták a Drosophila fajokat. Dobzsanszkij és mások azt találták, hogy a több ezer kilométerrel elválasztott légypopulációk genetikailag sokkal hasonlóbbnak tűnnek, mint amit könnyen megmagyarázhatnánk becsléseikkel arra vonatkozóan, hogy az apró legyek valójában meddig tudnak utazni. Valójában, amikor a biológusok szabadon engedik a legyeket, a rovarok gyakran egyszerűen körökben zümmögnek rövid távolságokra, mint a mi konyhánkban. A legyek másképp viselkedtek, amikor kint voltak a vadonban, ételt keresve. Az 1970-es és 80-as években a populációs genetikusok egy csoportja megpróbálta megoldani ezt a paradoxont ​​azzal, hogy több százezer legyet borított be fluoreszcens porba, és egy este elengedte őket.