Atombomba – a Little Boy hatása

Több mint hetvenöt éve dobták le az első atombombát Hirosimára. A bomba olyan pusztítást okozott, ami elrettentette a nukleáris fegyverek használatától az emberiséget. A Little Boynak nevezett robbanószerkezet 17 ezer tonna TNT erejével csapódott be, a pusztítás a mai napig érezhető.

[wp_ad_camp_1]

Az atombomba olyan nukleáris fegyver, amelynek energiája atommag hasadásból adódik. A bombában két különálló urántömb van, amit a robbanáskor egybelőnek, beindul a láncreakció, ami pillanatok alatt óriási energiát szabadít fel, 1000 méter sugarú körben szinte minden anyagot elolvaszt. A robbanás epicentrumában több ezerszer nagyobb volt a hőmérséklet, mint a Nap felszínén. A Hirosima felett az Enola Gay nevű bombázóról ledobott bomba 80.000 ember halálát okozta és 125.000 ember megsebesült. A többség halálát nem a robbanás okozta, hanem az azt követő tűzvész, pánik, épületomlás, sokan napokkal később elképzelhetetlen kínok között haltak meg a hőhatás, a lökéshullámok vagy a radioaktív sugárzás következtében.

Atombomba

Atombomba

Az atomtámadás túlélőinek egész testét sugárzás érte, ennek következtében a leukémia és a nem vérképzőszervi daganatok aránya is jelentősen megnőtt. A sugárzást kapott emberek körében a szájüregi nyelőcső-, gyomor-, vastagbél-, máj- tüdő-. emlő-. petefészek-, húgyhólyag-, és pajzsmirigyrák, valamint a bőrrák és központi idegrendszeri daganatok kockázata nőtt meg jelentősen. Minél fiatalabb volt valaki a bombázás idején, annál károsabb volt számára a sugárterhelés. Folyamatosan jelentek meg a trauma okozta pszichikai problémák, a kromoszóma-rendellenességek és a születési rendellenességek, szembetegségek. Vizsgálatok kimutatták, hogy évekkel, évtizedekkel a támadás után is nőtt a nem vérképzőszervi rákos megbetegedések miatti elhalálozások száma. Az atombombával szintén összefüggő halálesetek száma ugyancsak nőtt az ezredfordulóig. Ezek közül a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a stroke voltak különösen nagy számban.