A több mint 24 órás alváskimaradás veszélyes lehet

A fizikai és érzelmi jólét szempontjából elengedhetetlen az elegendő alvás. Az alváshiány sok rövid és hosszú távú egészségügyi hatáshoz vezethet. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) azt javasolja, hogy a 18 és 60 év közötti felnőttek éjszakánként legalább 7 órát aludjanak. Azonban az Egyesült Államokban a felnőttek mintegy 35 százaléka nem alszik eleget.

[wp_ad_camp_1]

A felnőtteknek ébren kell maradniuk 17 óránál hosszabb ideig, hogy megfeleljenek a CDC alvási ajánlásának. Az emberek hajlamosak arra, hogy az alváshiány kedvezőtlen hatásait 24 órán belül tapasztalják. Az alvási követelmények az emberek között különbözőek és egy személy korától is függenek. Például a csecsemők körülbelül kétszer annyi alvást igényelnek, mint a felnőttek. Az az idő azonban, hogy egy személy alvás nélkül képes túlélni, nem világos. Egy 2010-es felülvizsgálat szerint az alváskimaradás jelenlegi világrekordja 266 óra, ami meghaladja a 11 napot. A leghíresebb alváshiányos kísérlet 1964-ben zajlott le, amikor egy kaliforniai Randy Gardner nevű középiskolai hallgató 264 órán át ébren maradt.

Alváshiány

Alváshiány

Az alváshiány hatása személyenként változhat. A gyerekeknek és a tinédzsereknek több alvásra van szüksége, mint a felnőtteknek, mivel az agyuk és a testük még mindig fejlődik és növekszik. Mint ilyen, az alváshiány hatásai a gyermekeknél néha súlyosabbak vagy tartósabbak lehetnek. Az alváshiány bizonyos körülmények között végzetes lehet. Az alváshiány növelheti a veszélyes balesetek kockázatát. Az Országos Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) szerint 2015-ben az Egyesült Államok rendőrsége 90 000 gépjármű-balesetről számolt be, amely alváshiányos járművezetőket érintett. Az NHTSA azt is kijelentette, hogy 2017-ben az alváshiányos vezetés 795 életet követelt.