A nyár legfinomabb csemegéje: a görögdinnye

Legtöbbünk a számára a nyári hónapok egyet jelentenek a nyaralással, az önfeledt napozással, a hőséggel, no és persze azzal, hogy rengeteg mézédes görögdinnyét fogyasztunk. De valójában egészséges-e ez a gyümölcs – főképp, ha nagy adagokat tüntetünk el – és hogyan is válasszuk ki a legfinomabban a ládából?

A görögdinnye megítélése egy kicsit olyan, mint a tojásé, vagy az állati eredetű zsíroké. Egyik évben még azt halljuk mindenhonnan, hogy fogyasszunk belőlük bőségesen, míg kicsivel később már olyan hírek terjednek, miszerint csínján kell bánni az adagokkal, mert nem is olyan előnyösek a szervezet számára. A szakemberek – aktuális – véleménye alapján azonban a görögdinnye sokkal inkább áldás, mint átok, és az egyetlen dolog, amire érdemes odafigyelni, az a gyümölcs cukortartalma – ami érett példány esetén azért számottevő -. Emiatt aztán, például aki cukorbetegségben szenved, az mindenképpen számoljon azzal, hogy hatással lehet a vércukor szintjére a dinnyeevés.

Görögdinnye

Görögdinnye

Ezt leszámítva azonban nagyon is jól tesszük, ha sűrűen beiktatunk a nyári napok melegébe egy-egy szelet mézédes gyümölcsöt, hisz a dinnye nagy része – több mint a kilencven százaléka – víz, s tudvalevő, hogy ebben az időszakban kiemelten fontos a megfelelő folyadékpótlás, amit sokan elmulasztanak. Emellett számtalan vitamin – C, B, A – és nagy mennyiségű antioxidáns is található benne, ezek mind-mind jótékony hatással vannak a szervezetünkre. Nincs is más dolgunk, mint szerencsésen kiválasztani a legérettebb példányt, ám jó, ha tudjuk, hogy a régóta elterjedt kopogtatós módszer nem több mint szerencsejáték, hisz a gyümölcs hangjának nem sok köze van az érettségéhez. Ehelyett inkább a foltját nézzük – ahol a földdel érintkezett – és ha az szép sárgás, akkor biztosak lehetünk benne, hogy egy mézédes, lédús darab van a kezünkben.