A lábgomba megelőzése és kezelése

A lábgomba elterjedt betegségnek tekinthető, hiszen a lakosság mintegy tizedét érinti. Általában akkor jelenik meg, ha a szervezet természetes védekezőképessége valamilyen okból meggyengül, így a gombás fertőzésekkel szemben sem képes megfelelő ellenállásra.

[wp_ad_camp_1]

A legtöbb fertőzés a nehezen tisztítható helyeken következik be; uszodákban, közösségi tusolókban vagy edzőtermekben. A szóban forgó gombák az elhalt hámsejtekkel táplálkoznak, ilyen módon az emberi szervezet normális élősködői. A lábgomba betegség akkor jelentkezik, amikor az élősködő gombák elszaporodnak és kellemetlen tüneteket produkálnak.

A fertőzés elkerülésében kulcsfontosságú a megelőzés. A gombák közvetlen érintkezéssel, illetve az elhulló hámsejtek feltapadásával is „gazdát” cserélhetnek. Ezért a mezítlábas járkálás is veszélyforrást jelent, ráadásul a közös törölköző használata sokszorosára növeli a fertőzés veszélyét. A megelőzés rendkívül fontos, noha megfelelő készítményekkel a lábgomba relatív könnyen és gyorsan gyógyítható.

Lábgomba

Lábgomba

Azonban a fertőzött lakosság jelentős része nem fordít figyelmet a kezelésre, így a fertőzést nagy valószínűséggel továbbadják a környezetükben, ráadásul azzal a veszéllyel is számolniuk kell, hogy a fertőzés átterjed más testrészeikre. Nem megfelelő, illetve elhanyagolt kezelés során a fertőzés gyakran a körmökre is átterjed, így körömgomba alakul ki. Ez a fajta fertőzés már sokkal makacsabb és a gyógyulás is sokkal lassabb. Egyes esetekben akár egy évre is szükség lehet, mire a körömgomba tünetei teljesen megszüntethetők.

A lábgomba kezelése a gyógyszertárakban kapható gombaölő készítményekkel történik. Ezek az esetek túlnyomó többségében megfelelő kezelést biztosítanak. Súlyos esetekben szükség lehet tablettás kezelésre; ezt minden esetben csakis orvosi utasításra alkalmazhatjuk.