A helyes szájápolás fogakat menthet

Kevés rosszabb dolog létezik egy csillapíthatatlan, hasogató fogfájásnál és amikor végre fogad minket a fogorvos és szerencsésebb esetben egy töméssel, kevésbé szerencsés esetben valami drasztikusabb beavatkozással megszünteti a szenvedésünket, olyankor legtöbbünkben felmerül a kérdés: hogyan lehetne ezt megelőzni?

Nos a fogaink romlásában van némi szerepe a genetikánknak, ám közel sem akkora, hogy azt ne lehetne megfelelő szájüregi higiéniával kiküszöbölni. A legtöbb fog és ínybetegségnek ugyanis az elsődleges oka a nem megfelelő tisztítás. Kellemetlen dolog ez, hisz felnőttként nem szeretjük azt hallani, hogy nem jól mosunk fogat, ám tény, hogy sokaknál a szájápolás csupán berögződésen alapul és a legkevésbé sem odafigyelve, rutinból, szinte vakon csak túlesünk rajta (szerencsés esetben legalább) reggel és este. Arról nem is beszélve, hogy mivel legtöbbünknek a fogmosás nem épp a legizgalmasabb elfoglaltság, hajlamosak vagyunk sokkal hosszabbnak érzékelni a folyamatát, mint amilyen valójában volt, így nem elég, hogy nem megfelelő módon, de ráadásul nem is a kellő ideig végezzük.

A jó hír, hogy némi odafigyeléssel kialakíthatunk egy új, helyes rutint, amivel hosszútávon megóvhatjuk magunkat a szájüregi betegségektől. Szakemberek ajánlásai alapján a legfontosabb hogy helyes technikával mossuk a fogainkat. Körkörös mozdulatokat végezzünk a kefével úgy, hogy az félig a fogra, félig az ínyre helyezzük és 45 fokban megdöntjük. Így a fog mellett az íny szélét és a fognyakat is meg tudjuk tisztítani. Elektromos fogkefe esetén is a fognyak és az íny találkozásánál helyezzük el a fejet, a könnyebbség annyi, hogy ilyenkor a körkörös mozgást a fogkefe pulzálása helyettesíti. Miután legalább két percig használtuk, a fogkefét kövesse valamilyen fogköz tisztító, a legideálisabb ha fogselyemmel végigmegyünk az egész fogsorunkon. Zárásként nyugodtan alkalmazzunk – lehetőleg alkoholmentes – szájvizet és ezt a folyamatot minimum reggel este ismételjük, de ha van rá lehetőség akkor sokkal hatékonyabb, ha minden étkezés után megejtjük. Ha ezt a megfelelő módon tesszük, akkor nagy lépést tettünk fogaink és ínyünk egészségének megóvása érdekében.