Kupolák és egyéb építészeti elemek

A kupola (latinul: domus) a gömb üreges felső feléhez hasonló építészeti elem; jelentős átfedés van a kupola kifejezések között, amely utalhat kupolára vagy kupola tetején lévő szerkezetre is. A kupola pontos meghatározása vita tárgyát képezte, és sokféle forma és speciális kifejezés létezik a leírására.

Kupolák rendehetőek széles kínálatban a ctw.hu weboldalon, tehát nem kell messzire mennie ha kupolát keres, hiszen weboldalunkon a legjobbakat találhatja meg méghozzá olcsón. A kupola támaszkodhat közvetlenül egy forgófalon, egy dobon vagy pendentiv-rendszeren, amelyet a téglalap vagy négyzet alakú térből a kupola kerek vagy sokszögű alapjába történő alakváltáshoz használnak. A kupola csúcsa lehet zárt vagy nyitott okulusz formájában, amelyet maga a tetőlámpa boríthat. A kupolák hosszú építészeti vonallal rendelkeznek, amely visszanyúlik az őskorba. A kupolákat az ókori Mezopotámiában építették, és megtalálhatók voltak a perzsa, hellenisztikus, római és kínai építészetben az ókori világban, valamint számos őslakos építési hagyomány között szerte a világon. A kupolaszerkezetek mind a bizánci építészetben, mind a szászáni építészetben gyakoriak voltak, amelyek a középkorban befolyásolták Európa többi részét, illetve az iszlám építészetét.

Kupolák

Kupolák

A matematika, az anyagok és a gyártási technikák fejlődése új kupolatípusokat eredményezett. A kupolákat az évszázadok során sárból, hóból, kőből, fából, téglából, betonból, fémből, üvegből és műanyagból építették. A modern világ kupolái vallási épületek, törvényhozó kamarák, sportstadionok és különféle funkcionális szerkezetei felett találhatók. Kupolákat manapság tetővilágításhoz is használják, és ha ez önt is érdekelné, nézze meg tetőbevilágító kupola kínálatunkat a ctw.hu weboldalon.