Hogyan tápláljuk a broméliákat?

Bármely bromélia táplálási program célja gyönyörű színű lombozat és erős, mély színű viráglevelek előállítása. A szobanövényként értékesített bromélia legtöbb része epifita, ami azt jelenti, hogy a fákhoz tapadnak és a levegőben nőnek.

A növényi és rovartörmelék a nedves edénybe hullik, ahol fokozatosan elrothadnak, így biztosítva a növénynek a szerves anyagok állandó táplálékát. Békák és más lárva rovarok is élnek a cserepekben, így még több szerves anyagot biztosítanak. Ha belegondolunk, a vad bromélia alapvetően fenntartja saját komposzthalmát! Otthoni helyzetben szinte lehetetlen megkettőzni ezt a környezetet, hacsak nincs állandó hozzáférése a meleg esővízhez, levél- és rovartörmelékhez, valamint békákhoz és lárvarovarokhoz. Tehát az ideálistól elmaradva itt vannak a broméliák etetésének alapvető szabályai.

Bromélia

Bromélia

Ne feledje azonban, hogy a különböző fajok eltérő megközelítést igényelnek, ezért ügyeljen arra, hogy kövesse a fajspecifikus tippeket: Használjon gyenge folyékony műtrágyát a vegetációs időszakban. A legtöbb jól kiegyensúlyozott műtrágya megteszi. Kerülje a magas nitrogéntartalmú műtrágyákat, mivel ezek valószínűleg rontják a növény virágzási képességét (hacsak nem szép lombozatra törekszik). Keverje össze a műtrágyát a címke erősségének 1/4-ével, és vigye fel spray-palackkal. Csak az aktív növekedési időszakban trágyázzunk. Az alvó növény trágyázása megégetheti a leveleket. Ne tegyen semmilyen szilárd műtrágyát (por vagy pellet) közvetlenül a központi cserépbe. Ez megégeti a növényt. Ha a növénye jól gyökerező, egészséges, kiterjedt gyökerekkel rendelkezik, a tenyészidő kezdetén a talajt lassan felszívódó pellettel fejtheti fel. Ne feledje, hogy bár a broméliák természetüknél fogva epifiták, még őket is meg lehet tanítani arra, hogy a gyökereiken keresztül táplálkozzanak.