Mi történik az emberi szervezettel, amikor szénsavas üdítőt fogyasztunk?

A 21. században az emberiség nagyon sok olyan ételt és italt fogyaszt melyek nagyon rossz hatással vannak a szervezetre. Ezekből az élelmiszerekből már többször is készítettek listákat, melyek között mindig az első öt helyen belül szerepeltek a szénsavas üdítők.

Sokan tisztában vannak vele, ám mégis fogyasztják nap, mint nap. Egy kis tájékoztatásként el kell mondanunk, hogy fél liter szénsavas üdítőben legalább 16 kiskanál cukor található meg. Ez pedig a napi ajánlott cukorbevitel háromszorosa. Arról nem is beszélve, hogy ez mellett még a különféle táplálékokkal mennyi cukrot viszünk még be a szervezetünkbe napi szinten. A legtöbb szénsavas üdítőben nem is egyszerű cukor, hanem kukoricaszirup található meg. Az pedig 45%-ban glükózt és 55%-ban fruktózt tartalmazz. Amennyiben ezeket nagy mennyiségben visszük be a szervezetünkbe, akkor a hasnyálmirigyünk gyorsan állítja elő az inzulint válaszul a magas cukorbevitelre. Illetve a vércukor szint növekedése is felgyorsul. Az inzulint szint krónikus emelkedése számos krónikus betegség alapja lehet. Melyek között meg kell említeni a rákot és még a diabéteszt is.

Szénsavas üdítők

Szénsavas üdítők

Az elmúlt években egyre többek hallani arról, hogy a fruktóz sokkal rosszabb, mint bármilyen más édesítőszer. Ugyanis a fruktóz mind a májban rakodik le, és ellentétben sok más édesítőszerrel főként zsírként rakodik le a szervezetben. többek között ezért is mondják, hogy a fruktóz az egyik legnagyobb bűnöse az elhízásnak. A legújabb kutatások szerint a napi két üveg szénsavas üdítő elfogyasztása egy hét alatt akár fél kilóval is megnövelheti a zsír mennyiséget a szervezetünkben!  Ezen felül a nagy mennyiségű fruktóz a triglicerid szint növekedésének is nagy előidézője.