Zwack cég és annak története

1840-ben az alig húsz esztendős Zwack József alapította meg az első likőrgyárat. Egy titkos receptre építette elgondolását, mely akkor már ötven éve a család birtokában volt. Ez a titkos recept nemcsak egy páratlan italt rejt magában, hanem egy páratlan gazdasági siker titkát is.

[wp_ad_camp_1]

A Zwack József és Tsai. cég a Monarchia idején a császári udvar hivatalos szállítója volt. Az Unicum mellett még számos más italkülönlegességgel jelent meg a piacon.

A II. világháború pusztítása, majd az államosítás a Zwack gyárat sem kímélte. A másfél százados titkos recept a Zwack családdal együtt kénytelen volt elhagyni az országot.

A Zwack-család 1969-ben kezdte meg újra az eredeti Unicum gyártását Itáliában. A Zwack cég volt az egyetlen olyan jelentős hazai vállalkozás, mely családi tulajdonban maradva külföldön is sikeresen folytatta tevékenységét.

1989-ben Zwack Péter visszavásárolta a korábban államosított családi tulajdont, s egy vegyes vállalatot hoztak létre.

1992-ben megalakult a Zwack Unicum Rt., ma már az ötödik generáció vezeti a vállalkozást.

Az alapító értékrendje ma is meghatározó. A több mint kétszáz éve változatlan recept adja a Zwack Unicum Rt. páratlan gazdasági sikerét. Az ital még ma is régi recept szerint, de korszerű technológiával készül.

Zwack

Zwack

1790-ben dr. Zwack, II. József császár udvari orvosa alkotta meg Unicumot, mely több mint negyven féle gyógyfűből álló félkeserű növénylikőr. Aperitif és digestiv. Étvágygerjesztő és emésztésserkentő.

Szakértők sokasága próbálta elemezni, lemásolni ezt a különleges italt, de egyiküknek sem sikerült. Az italt alkotó növények közül csupán néhányat sikerült azonosítaniuk.

A titkos receptúrán kívül a készítési eljárás sajátossága is hozzájárul az ital egyediségéhez, utánozhatatlanságához. A felhasznált füvek mennyiségét, arányát, kölcsönhatását a titok birtokosain kívül senki sem ismeri. Olyan ez az ital, mint egy csomag kártya. Ha bármelyik lap hiányzik belőle, érvénytelen a játszma. Ezért a gyártási eljárás hét pecsétes titok. A vállalat által foglalkoztatott is csak egy töredékét ismerik az eljárásnak. Ez a tradicionális eljárás mindazok mellett, hogy nagyon költséges, a résztvevőktől is különleges bánásmódot követel meg.

Az ital üvege gömb alakú, mely a legtökéletesebb alakzat, egyes filozófusok szerint a lélek formája. A védjegyen látható arany Szt. István kereszt az egész európai tradíciót, a négy őselem jótékony hatását szimbolizálja. Az italt eredetileg fehér alapon piros kereszt jelölte.