Új és régi típusú kazánok, előnyök és hátrányok, kazáncserébe gondolkodik, erre cserélje le a régi készülékét

Lehet még turbós, azaz nyílt égésterű gázkazánokat telepíteni vagy a régi gázüzemű készüléket már csak kondenzációs kazánra lehet cserélni? Már nem engedélyezett a turbós kazánok telepítése, mivel a kondenzációs kazánokkal ellentétben azok a készülékek nem érik el az éves 98%-os hatásfokot.

Azért is érdemes kondenzációs kazáncserében gondolkodni, mert ezekben a készülékekben vannak már modulációk, azaz például egy 24Kw-os kazánt le tud modulálni akár 10Kw-os ra is, mivel nincs nagyobb teljesítményre szükség, ezáltal kevesebb gázt is fog fogyasztani.

Másik nagy előnye a kondenzációs kazánoknak, az maga a kondenzáció. A kondenzáció akkor lép érvénybe, amikor alacsony hőfokon tudjuk üzemeltetni a gázkazánt, mivel ekkor a füstgáz lecsapódása előmelegíti a kazán visszatérő ágát, ez is megnöveli a hatékonyságát, emiatt is fogyaszt kevesebb gázt a kondenzációs gázkazán. Viszont azt figyelembe kell venni, hogy mivel alacsonyabb hőfokon dolgoznak ezek a kazánok, ezért nagyobb hőleadó felületre lesz szükségünk, hogy ugyan azt a hőmérsékletet el tudjuk érni a helyiségekben. A régi turbós kazánok magas előremenő hőmérséklettel dolgoznak, akár 70-80 °C-ig melegítették a fűtővíz hőérsékletét, míg ezzel szemben a kondenzációs gázkazánok 45-55 °C-on készítik a fűtővizet, ezért is működnek hatékonyabban és kevesebb gázt is fogyasztanak.

Kondezációs kazáncsere

Kondezációs kazáncsere

Kondenzációs kazáncsere esetén melyik típusú fűtési rendszer a legjobb? Radiátoros, vagy padlófűtés?

Fűtés rendszer kiválasztásakor fontos tényező a lakás elrendezése, a falak elhelyezkedése, a terek nagysága.

Padlófűtés előnyei, a legkompatibilisebb a kondenzációs kazánokkal, mivel a padlóba küldhető maximális előremenő hőmérséklet a 37-40 °C és ezek a kazánok akkor működnek a leghatékonyabban, s akkor fogyasztanak kevesebb gázt, ha minnél alacsonyabb hőmérséklettel kell dolgozniuk. Nagy tereknél praktikusabb padlófűtés rendszert telepíteni, mert, jobban ki fogja tudni fűteni az egész teret, mint messze a falsíkba elhelyezett radiátor.

Padlófűtés hátrányi közé sorolható, ha valaki allergiás a porra, ugyanis a padlószint alatti meleglevegő szállóport fog eredményezni, valamint nem tud olyan komfortos meleg érzetet adni mint egy forró radiátor, de ez már az a kategória, hogy ki mit preferál, ki mit szeret.

Radiátoros fűtés előnyei, nem okoz szállóport, ezt a fűtési módot is lehet alacsony hőmérsékleten üzemelni 45-55 °C, hogyha kellő méretű 33K azaz 3 soros radiátorokat telepítettünk a kondenzációs kazán mellé.

Radiátoros fűtés hátránya, maximum esztétikai lehet, azoknál akik nem szeretik a radiátorok látványát.