Poliészter vagy mikroszál – melyik a jobb lepedő?

A poliészter és a mikroszál két teljesen különböző anyag – a poliészter az a rugalmas anyag, amely a ruházat nagy részét alkotja, a mikroszálból pedig törlőkendőket és tisztítórongyokat készítenek. Legalábbis ez az általános tévhit. A szakértők szerint ezek valójában szorosan összefüggenek, és inkább hasonlítanak egymásra, mintsem különböznek egymástól.

Több ágyneműszakértővel beszélgettünk az anyagokról, hogy megtudjunk mindent, amit tudni kell – a megfelelő anyag kiválasztásától az ágynemű vásárlásáig. Ami a hagyományos szöveteket illeti, a poliészter határozottan a legelterjedtebb, és sok éve széles körben használják. Miért? Nos, először is olcsóbb. „A poliészter egy kőolajból származó termékekből készült szintetikus szövet” – mondja Torun Hannam, a The Bamboo Shop alapítója. „A poliészter szövet előállítása olcsó, és a világ egyik legnépszerűbb textíliája. Az elmúlt évtizedekben a 100%-os poliészter népszerűsége a ruházati cikkekben és az ágyneműben csökkent, és természetes anyagokkal, például pamuttal keverhető, ami lágyságot és légáteresztést ad hozzá.”

Lepedő

Lepedő

Másodszor, ez egy könnyen mosható anyag. A poliészter tulajdonságai csökkentik a ráncokat és a zsugorodást. Ezáltal az anyag könnyen tisztítható, ami a lepedők esetében fontos jellemző.  A poliészter fő hátránya azonban, hogy a szövés miatt inkább mesterséges érzetet kelt. A szálak szintetikus felépítése miatt sem kerülheti el teljesen, hogy mesterséges anyagnak tekintsék. Bizonyos szempontból a mikroszálat inkább a poliészter „frissítésének” tekinthetjük, mint egy teljesen más szövetnek. A poliészter és a nejlon keverékéből készült mikroszálas anyag valamivel magasabb árcédulával büszkélkedhet, de nagyobb légáteresztést és vízelnyelő képességet biztosít, mint a legtöbb szövet.