Trogir bemutatása

Zadar mellet fekszik a népszerű és kedvelt üdülőhely Trogir, magyar és olasz nevén Trau városa. Trogir városfallal körülvett óvárosa egy kis szigeten fekszik melyet az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított. A városhoz rengeteg magyar emlék fűződik, IV. Béla magyar király a tatárok elől menekülve Trogir kis szigetén talált menedéket az őt üldöző seregek elől.

[wp_ad_camp_1]

Mára már kinőtte ezt a kis szigetet a város, amely a szomszédos Ciovo-szigeten és a szárazföldi domboldalakon terjeszkedik. Trogir, Horvátország egyik legszebb tengerparti települése valamivel több mint 13.000 lakossal.  Az egyik legfontosabb látnivaló a Szent Lőrinc katedrális, melyet a 12. században kezdek el építeni, de a végső formáját csak a 17. században nyerte el. Román és gótikus stílusban épült. Érdekes látvány az Oroszlános kapu, melyeken szentek, apostolok és különféle képzeletbeli állatok láthatók.

Trogir

Trogir

Érdemes megnézni a Városháza szép épületét és az Óratornyot a főtéren. A Szent Lőrinc székesegyház mellett találjuk a gyönyörű Cipiko palotát, mely velencei stílusban épült. Nem messze találjuk a Berislavic- és Lucic palotákat, amelyeket szintén nem érdemes kihagyni. A barokk stílusban épült Garagnin-Fanfogna palotában találjuk a városi múzeumot, mely a város történelmét mutatja be, ahol rengeteg érdekes dologra bukkanhatunk. Fontos látnivaló még a Szent Péter templom és a Szent Borbála kápolna. Menjünk végig a tengerparti sétányon is, ahol megtekinthetjük a Kamerlengo- és Szent Már erődöket.