Tél végi teendők a konyhában

Ugyan még bőven arrébb van, de kb. 2,5 hónap múlva elkezdődik a gyümölcsérés, a befőzések időszaka,(május közepén már érik az eper!), így nem árt körül nézni a konyhában, kamarában, hogy is állunk a tavalyi készlettel.

[wp_ad_camp_1]

Hogy ne minden egyszerre szakadjon majd a nyakunkba, célszerű megkezdeni az előkészületeket: Nézzük meg, hogy a kamra polcain nincs-e megromlott, megbuggyant, megpenészesedett befőtt, lekvár, savanyúság. Remélhetőleg senkinél nincs, de ha mégis találunk ilyet, akkor érdemes megszabadulni tőle. Az üres üvegeket célszerű egy helyre rendszerezni, a maradék befőtteket, stb. fajta szerint rendszerezni és elérhető helyre tenni. Tegyük a régebbieket előre, az újabbakat hátra, hogy a korábban eltett dolgok fogyjanak el előbb.

Nézzük át a befőttesüvegek zárókupakjait, ami tönkrement dobjuk ki. Ha a kamrában rend van, vizsgáljuk át a fagyasztót, nézzük meg mi az, amiből sok van még, érdemes elkezdeni „ kifőzni „ a fagyasztót, hogy majd a friss zöldségeknek, gyümölcsöknek legyen hely ha, eljön az ideje. Nézzük meg, hogy milyen befőtt és savanyúság tartósítószerünk maradt előző évről, aminek esetleg lejárt a szavatossága, azt dobjuk ki, ne tartogassuk!

Ha úgy érezzük, hogy előző évben túlspájzoltuk magunkat, akkor készítsünk olyan ételeket, süteményeket, amibe fel tudjuk használni azt az alapanyagot, amit soknak ítélünk meg. Főzzünk gyümölcslevest, süssünk meggyes pitét, vagy palacsintát!

Ha alig fogyott az eltett finomságainkból, esetleg még 2-3 évvel ezelőtti is van a polcon, akkor ajándékozzunk belőle rokonoknak, barátoknak, kedves gesztusnak fogják tartani.

Ha apróságokkal időben rákészülünk a szezonra, akkor kevesebb munkánk lesz, amikor elérkezik a gyümölcsérés, és a befőzés ideje.