Pánikroham vagy szorongásos roham?

A pánikroham és a szorongásos roham különböző állapotok, annak ellenére, hogy van néhány közös vonásuk. Járjunk utána, hogy melyik roham milyen előjelekkel jár.

A szorongásos roham kifejezés nem létezik az orvostudományban, de a szorongás mértékének leírására használják. Másrészt a pánikroham a pánikbetegségre jellemző – sokkal intenzívebb, mint a szorongásos roham. A pánikroham hirtelen, néha váratlanul kezdődik, és intenzív, elsöprő félelemmel jár. Ezt olyan testi tünetek kísérik, amelyek ijesztőek lehetnek: szapora szívverés, légzési problémák, hányinger, mellkasi fájdalom, erős izzadás, gyomor-bélrendszeri tünetek és még sok más. A pánikrohamok ismeretlen okokból következhetnek be, és váratlan pánikrohamoknak nevezik, míg a várhatóan előforduló pánikrohamokat bizonyos fóbiák váltják ki. Például egy klausztrofóbiás, pánikbetegségben szenvedő személy pánikrohamot kap, ha lifttel megy fel valahová.

Pánikroham

Pánikroham

A szorongásos roham túlzott aggodalmakban, feszült állapotban, félelemben és általános rossz közérzetben nyilvánul meg. Ez a pánikrohamtól eltérően fokozatosan jelentkezik, és gyakran egy stresszes helyzet vagy egy fontos esemény előrejelzésével jár. Az első 5-10 perc után a pánikroham tünetei csökkenni kezdenek, és 20 percen belül teljesen eltűnnek. A pánikroham elmúltával a szorongás folytatódik, amit az újabb rohamtól való félelem táplál. A szorongásos roham fokozatosan, intenzív aggodalom után jelentkezik. A tünetek kevésbé intenzívek, mint pánikroham esetén, de hosszabb ideig – napokig, esetleg hetekig – fennállhatnak. A tünetek intenzitása és időtartama segíthet különbséget tenni a pánikroham és a szorongásos roham között. A szorongásos tünetek a mentális egészségi állapotokhoz kapcsolódnak, beleértve a rögeszmés-kényszeres zavart és a traumát, míg a pánikrohamok főként a pánikbetegségben szenvedőket érintik.