Orosz nemzeti ital: vodka

Az alkoholfogyasztás nem újkeletű az emberiség történetében, a helyi gasztronómia szerves része az egész földön. A lepárlással előállított alkoholt egy Ar-Razi nevű perzsa orvosnak köszönhetjük, aki a 11. században még orvosi célokra állította elő az italt.  Minden nemzetnek megvan a jellegzetes étele, itala.

[wp_ad_camp_1]

Oroszország nemzeti itala a vodka, amelynek története a régmúltba nyúlik vissza. A legenda úgy tartja, hogy az úgynevezett élet vízét Dmitrij Doni fejedelem kapta ajándékba egy genovai követtől a 14. században. Az orvosságot vízzel hígították, mert túl erősnek találták. Egyre több mindenből kezdtek előállítani alkoholt, a legnépszerűbb a gabonából készült párlat lett, az igazi vodka is ebből készül. A szeszes italok rohamosan terjedtek az Orosz birodalomban, a 16. században már vino, azaz bor néven exportálták a gabonapárlatot, amit ma már vodkának nevezünk. A 19. század közepéig különböző erősségű vodkát értékesítették, aminek alkoholtartalma 30-90 fok között mozgott. 1843-ban határozták meg törvényben, hogy az ital erősségének 40 százalékosnak kell lennie.

Vodka

Vodka

A vodkát gabonaféléből, rozsból, búzából, árpából, kukoricából készítik. Előállításkor az alapanyagokat ledarálják és élesztővel erjesztik majd ebből finomszeszt párolnak le, amit a mellékízek semlegesítése miatt leszűrnek. Az így kapott italt vízzel hígítják, palackozás előtt legalább 2-7 napig pihenni hagyják. Az extra minőségű vodkát forrásvízzel hígítják és akár 90 napig is pihentetik. A vodka napjaink egyik legnépszerűbb itala, előszeretettel használják fel koktélok készítéséhez is. Az oroszok a vodkát zakuszkával fogyasztják, szerintük „A vodkázás alapelve, hogy enni kell mellé.” koccintás után illik egyszerre kiinni az italt a pohárból. Az orosz vodkák közül a Stolicnaja és a Russian Standard, a Crystall, a Kaufman és a Beluga világhírű.