Mitől fáj a fejünk?

Talán, ha körbe nézzünk az ismerőseink, barátaink, vagy a családtagjaink körében, akkor nem is találunk olyan embert, akinek még ne fájt volna a feje. Viszont azzal érdemes tisztában lenni, hogy ennek a zavaró tényezőnek nagyon sok kiváltó oka lehet.

[wp_ad_camp_1]

Megkülönböztethetünk primer és szekunder osztályozás alapján elbírált fejfájásokat. A primer csoportba azok tartoznak, akinek nincsen nyilvánvaló fizikai okunk, míg a szekunder csoportba azok az emberek, akiknek egyéb betegségek következményeként fáj a fejük. A leggyakoribb kiváltó okok közé sorolható a migrén, tenziós és a cluster fejfájás. Ám ezen felül ismerünk még arteritisz fejfájást, jégcsákány, köhögési, és még szex közbeni fejfájást is. Viszont ami igazán meglepő lehet, hogy ezeken a típusokon kívül még csaknem 190 fajta fejfájást különböztethetünk. A legtöbb esetben egy fajfájás egy pillanat alatt előállhat és akár olyan gyorsan el is múlhat. Ám vannak, egyes esetekben olyan figyelmeztető jelek, melyekre nem árt oda figyelni, hiszen azok már olyan helyzetek melyekben érdemes orvoshoz fordulni.

Fejfájás

Fejfájás

Főként azokban az esetekben ajánlott felkeresni a kezelőorvosunkat, ha ötven év felettiek vagyunk és gyakran küszködünk fejfájással, illetve ha nagyon hirtelen és nagyon erőteljesen fáj a fejünk, vagy akkor ha a fejfájás intenzitása és annak gyakorisága egyre csak növekszik. Ezen felül ajánlott még, akkor is orvoshoz fordulni, ha tudomásunk van arra, hogy daganatos megbetegedésben szenvedünk. Illetve, ha egyéb tünetek is társulnak a fejfájás mellé. A fejfájás nagyban befolyásolhatja az emberek képességeit, hiszen mentálisan is kihathat rájuk, így sokkal alacsonyabb teljesítményre képesek. Hatásos lehet ellene a hideg borogatás, a masszázs, a pihenés, illetve kaphatunk már különféle gyógyteákat és gyógykészítményeket, melyek csillapíthatják a kínzó fejfájást.