Tipikus gyertya hibák az autóban

A gyújtógyertya több okból kifolyólag is meghibásodhat, sőt akár el is törhet. Ha ránézünk a gyújtógyertyára és elváltozást tapasztal rajta, akkor könnyen lehet következtetni a hiba okára. Az alábbiakban ebben nyújtunk egy kis segítséget.

[wp_ad_camp_1]

Gyertya hiba számtalan okból kifolyólag bekövetkezhet. Ezek nagy részét könnyű felismerni. Például, ha a szigetelőcsúcs barnássárga vagy zöldes mázréteggel fedett, akkor elég valószínű, hogy a mázasodás lehet a probléma. Ekkor a keverékképző rendszert kell pontosan beállítani. Ha finom fekete koromréteget lát a szigetelőcsúcson, ami belepi a gyertyaházat és az elektródákat, akkor nagy valószínűséggel rosszul beállított keverékarány állhat a háttérben, így ezen kell változtatni, továbbá nem árt ellenőrizni a légszűrőt. Ha vékony, fekete olaj réteg fedi a szigetelőcsúcsot, gyertyaházat, valamint az elektródákat, akkor annak valószínűleg az lehet az oka, hogy túl sok olaj van az égéstérben, továbbá a motorolaj túl van töltve. Ekkor a helyes üzemanyag-olaj arányt kell beállítani, ezenkívül nem árt ellenőrizni a motort sem, ha igazán alapos akar lenni.

Autó gyertya

Autó gyertya

Ha azt veszi észre, hogy darabok törnek le a szigetelőcsúcsból, akkor az egyértelműen a szigetelőcsúcs törés jele. Ekkor mindenképp a gyújtógyertya cseréjére lesz szükség. A karfiolos elektródák, valamint a gyertyaidegen anyagok kicsapódása a legbiztosabb jele annak, hogy az elektródák megolvadtak, aminek túlhevülés vagy akár korai gyújtás miatti izzás lehet az oka, így ellenőrizni kell a motort és a gyújtást. Ha gyújtó gyertyára van szüksége, akkor tudunk adni egy tippet, érdemes ellátogatni az alkatreszek.hu webáruházba és megtekinteni a széleskörű kínálatot, valamint bővebb információkat találhat a gyújtógyertya meghibásodásának okairól.