Mit tegyünk allergiás roham esetén?

Az allergiának megvannak a maga fokozatai, melyek közül a legsúlyosabb az úgynevezett anafilaxiás sokk. Ez egy életveszélyes állapot, főképp abban az esetben, ha nem észlelik időben és a segítségnyújtás túl sokáig halasztódik.

Sajnos több minden előidézheti, hisz súlyos allergiás reakciót válthatnak ki különböző élelmiszerek, de akár gyógyszerek és rovarcsípések is. Kisgyermekek esetében különösen veszélyes ez, hisz náluk még a legtöbb allergén nem ismert. A tüneteket szerencsére nem túlságosan nehéz észlelni, hisz a legtöbb esetben hirtelen lépnek fel és meglehetősen radikálisak. A legtöbb esetben egy gyorsan jelentkező rosszullétet tapasztalunk, melyet szédülés, hányinger, és ödéma megjelenése kísér. Ez utóbbi a légutak körül okoz igazán nagy problémákat, hisz megnehezíti a légzést, olyannyira, hogy megfelelő segítség nélkül akár fulladást is okozhat. Emiatt aztán kiemelten fontos, hogy higgadtan és gyorsan reagáljunk, a megfelelő metódust alkalmazva.

Allergia

Allergia

A legfontosabb, hogy amint észleljük a sokkot, azonnal hívjuk a mentőket. Sajnos semmilyen házi praktikával nem tudunk megfelelő eredményt elérni – ennélfogva ilyen esetben se kalciumot, se egyéb gyógyszert ne adjunk az érintettnek -. Amennyiben felnőttről van szó, és még magánál van, ültessük le, helyezzük nyugalomba és próbáljuk meg kideríteni, hogy pontosan mi okozta a rohamot. Amennyiben van nála – önbelövő – adrenalin injekció, akkor azt az előírásoknak megfelelően alkalmazzuk. Akik tudják magukról, hogy súlyosan allergiások, azoknak mindenképpen ajánlott mindenhová magukkal vinni egyet, hisz ez az egyetlen megfelelő eszköz az azonnali segítségnyújtásra. Amennyiben ennek a beadása megtörténik, akkor is várjuk meg a mentők kiérkezését, hisz szinte biztos, hogy utólagos vizsgálatokra és megfigyelésre is szükség lesz.