Mit él meg a testünk böjt ideje alatt?

Ma már egyre kevesebben tartják be a szokásos böjti időt. Pedig nem árt észben tartani, hogy a mértékletes evés igazoltan meghosszabbítja élettartamunkat. Viszont, mi most azokról az időszakokról szeretnénk beszélni, melyek teljes ételmegvonással járnak.

[wp_ad_camp_1]

Nagyon fontos, hogy a böjtöt is mértékletességgel csináljuk. Vagyis három napnál tovább sose tartson, ugyanis azt követően már elkezdenek pusztulni a bélbolyhok. Mi most annak jártunk utána, hogy vajon mi is zajlik a szervezetünkben a böjt ideje alatt. Ma már számos kísérlettel bizonyították, hogy a mértékletes táplálkozás hosszabb élettartamhoz vezethet. Egy igazán érdekes tény lehet, miszerint akik többet eszik, annak gyorsabb az anyagcseréje. Ami együtt járhat a több DNS másolással. Melynek következtében több lehetőség adódik a hibára is. A mértékletes táplálkozás alatt a szakértők mind arra céloznak, hogy a fehérje és az energiabevitel mértékét csökkentsük. Viszont a vitaminok és az ásványi anyagok mennyiségét pedig nem. Az mellett, hogy mindenki a mértékletes táplálkozást javallja, egyes vallások még külön kitérnek a böjti időre, amely teljes ételmegvonással járhat együtt.

Böjt

Böjt

A szerveztünk egy olyan rendszer, amely néhány óra ételmegvonás után is elkezdi a tartalékok lebontását. Ilyenkor legelőszőr a zsírra kerül sor, ugyanis a szervezetünk ezt tudja legkönnyebben lebontani. Viszont, ha elfogynak a zsírok akkor következnek az izmok és más fehérjék. A teljes éhezést a szervezetünk igazán meglepő módon nagyon sokáig bírja. A legújabb kutatások szerint az emberi szervezet éhezés folyamán grelin nevű hormont termel, melynek következtében takarékos üzemmódra kapcsol a szervezetünk. A rövid ideig tartó böjt nagyon hasznos lehet, ugyanis a méreganyagok kitisztulhatnak a szervezetünkből.