Minden, amit tudnia kell a zabtejről

A zabtej kissé édes, olyan íze van, mint a kissé savanyú párolt tehéntejnek. Éppen annyira zabos aromája van, hogy felismerhető legyen, de nem annyira, hogy összecsapjon a kávé természetes savaival. Krémes, gazdag, jól habzik a latték és hasonló kávék esetében, ami nagyrészt az oka annak, hogy a zabtejet egyre gyakrabban használják a kávékban már hazánkban is.

[wp_ad_camp_1]

Annak érdekében, hogy krémes, gazdag folyékony kávét kapjunk, az Oatly és sok más zabtejipari vállalat egyesítette zab levét növényi olajjal, amely segít a keverék emulgeálódásában. Azok, akik saját zabtejüket szeretnék elkészíteni otthon, kihagyhatják az emulgeálószereket, és követhetik a népszerű diótejhez alkalmazott módszert: a zabot vízben áztathatják, összekeverhetik, majd finom hálóval vagy sajtkendővel megszűrhetik. A pép megsemmisül, és a kapott folyékony „tejet” már használhatja is bármilyen főzési célra.

Zabtej

Zabtej

Bár a zabtej gluténmentes lehet, ez nem olyan biztos, mint a diótejnél, amely soha nem tartalmaz glutént. Noha a zab gluténmentes, sok zabot feldolgozó gyár ugyanazon a gépen működik, mint a búzaalapú termékek feldolgozása. „A zabok magukban foglalják a glutént. A kihívás, amellyel néha szembesül az, ami néha megtörténhet, hogy ugyanazok a műveletek vagy ugyanazok a vasúti kocsik, amelyek a zabot a piacra szállítják, keresztszennyeződést okozhatnak a búza és más gluténforrások között. A legtöbb zabtejbe beletartozik az olaj. Ez adja a tejnek minden gazdagságát és testét, amelyet szeretünk. Mindemellett, vegye figyelembe, hogy rengeteg zabtej hozzáadott cukrot és ízesítőt tartalmaz, amelyeket sűrűsítő és emulgeáló tulajdonságai miatt használtak. Noha ezek a termékek lehetnek tökéletesen finomak, mások szemcsések lehetnek vagy szirupos textúrát hagyhatnak a szájban.