Mikor van szükség a fékolaj cseréjére?

Amikor egy autóvezető fékezik, megnyomja a pedált, s a jármű lassul, vagy épp megáll, attól függően milyen erősen és hosszan tapossa a sofőr. Csupán ennyi érzékelhető vezetés közben, az autóban lezajló működési folyamatok a kulisszák mögött történnek.

Klikk ide és kiderül az alkatreszek.hu oldalról, mikor szükséges a fékfolyadék cseréje. A fék megfelelő működése elengedhetetlen ahhoz, hogy egy autót biztonságosan lehessen használni. A működési folyamata nem annyira bonyolult, mint elsőre gondolnánk. A hidraulikus fékrendszerben nyomás keletkezik, ha a fékpedálra tapos a sofőr, s a fékolaj összenyomhatatlansága miatt keletkezett erő miatt a féktárcsákra tudnak nyomódni a fékbetétek. Természetesen ez a metódus csak akkor érvényesül, ha a fékfolyadékkal minden rendben. Amennyiben a fékolajjal valami probléma van, például fellevegősödik, akkor máris felborul a fentebb vázolt szituáció, hisz a levegő összenyomhatóvá válik, így az erőt nem képes megfelelő módon a fékbetétekre gyakorolni. Kis folyadékveszteség esetén akár méterekkel is megnőhet a fékút, mely elképzelhetetlen baleseteket okozhat.

Fékolaj csere

Fékolaj csere

A balesetek megelőzése és az autó állapotának megőrzése érdekében érdemes a fékfolyadékot ellenőriztetni. A szervizekben a szerelőknek van ehhez műszerük, mellyel akár egy csepp fékolajból képesek megállapítani, hogy megfelelő-e a minősége. Általában a szakértői javaslat 2 évben vagy 40000 kilométerben határozza meg a fékfolyadék cseréjét. Mivel több tényező is befolyásolhatja a folyadék állapotát, nem érdemes ezen spórolni, érdemes ellenőrizni! Elcsöpöghet a fékolaj, ha a fékrendszer tömítései tönkremennek, de víz vagy pára is kerülhet bele, ami minőségromlást eredményez. Az újabb autóknál egyszerű a hiba észrevétele, hisz többnyire jelzi egy ikon a műszerfalon, a tömítés probléma pedig látható, mert olajfoltok maradnak az autó alatt. Azonban a legbiztosabb megoldás, ha bizonyos időnként szakértőkre bízzuk az ellenőrzést! Az allatreszek.hu oldalon többféle fékolaj közül válogathatnak a vásárlók, így akár otthon is elvégezhető a folyadékcsere. Jártasság nélkül azonban inkább senki ne kezdje el otthon elvégezni ezt a feladatot, hisz erre megfelelő szakembereket találni az alkatreszek.hu weboldalon.