Mikor kezdjen a gyerek nyelvet tanulni?

A digitalizáció és a fordítóprogramok elterjedése ellenére az idegennyelv-ismeret kiemelkedően fontos szerepet tölt be mindennapjaink üzleti világában. Épp ezért felelős szülőként szeretnénk úgy felkészíteni gyermekünket, hogy felnőttként sikeresek lehessen a versenyszférában, így hát sokakban jogosan merül fel a kérdés: mikor érdemes nekilátnia gyermekünknek a nyelvtanulásnak?

A kérdés régóta vita tárgya a szakemberek között, és kettészakította a témával foglalkozók táborát. Sokak szerint mindenképpen érdemes még nagyon fiatalkorban elkezdeni az idegen nyelv elsajátítását, akár már óvodában, egy heti fél órás program keretében, majd folyamatosan emelve a tananyagot, optimálisan ki kell használni azt az időszakot, amíg a kisgyermekek agya szivacsként minden információt magába szippant és amíg a nyelvtanulás egy önkéntelen folyamat. Ezt az elméletet azonban cáfolni látszik az a tapasztalat, ami a kisiskolások körében látható. Ugyanis azok a kisdiákok, akik csak az iskolában kezdenek el ismerkedni az adott nyelvvel, tudásban villámgyorsan utolérik azokat a társaikat, akik már 3-4 éves koruk óta tanulnak. Így hát a szivacs elmélet megdőlni látszik, s az MIT kognitív nyelvészei által végzett kutatás is a neves gyermekpszichológus, Vekerdy Tamás álláspontját támasztja alá.

Nyelvtanulás

Nyelvtanulás

Eszerint a gyermek első hat évében csak és kizárólag a saját anyanyelvével kellene, hogy foglalkozzon, az idegennyelv-tanulással bőven ráért 11-12 éves koráig is. Az említett MIT kutatás is arra az eredményre jutott, hogy nagyjából 17-18 éves korunkig rendkívül fogékonyak vagyunk egy új nyelv elsajátítására, így bátran kijelenthetjük, hogy felesleges kisgyermekkorban ezzel terhelni a kicsiket.
Természetesen más eset az, hogy ha a gyerkőc kétnyelvű családban nő fel, ahol az apukától és az anyukától eltérő anyanyelvet tanul párhuzamosan. Ez egy szerencsés és kivételes eset, ami semmiféle hátránnyal nem jár a gyermek fejlődése szempontjából.