Mi a fokhagyma csíra, és el kell-e távolítania?

A fiatal fokhagyma telt, élénk és kerek fokhagymás ízű, amelyet minden kóstoló egyöntetűen előnyben részesít mind nyers, mind főtt alkalmazásban. Nem volt viszont szignifikáns különbség a fiatal fokhagyma között, a csírát eltávolítva és csírával együtt.

[wp_ad_camp_1]

Az ép fokhagymát, amelynek csírája sértetlen, nyersen túlságosan csípősnek és keménynek érzékelték, és a főtt alkalmazásban fanyar, még enyhén megégett ízű is. Ha ön is fokhagymát forgalmaz, és szabadon hagyja a csírát, érdemes még egy pillanatot szánni arra, hogy eltávolítsa a csírát az idősebb fejekről. A fokhagyma az allium családban van, csípős rokonaival együtt és póréhagymával egyaránt. Annak ellenére, hogy egész évben könnyű megtalálni, a fokhagyma szezonális, a betakarítás nyár végétől késő őszig tart. Szinte az összes termesztett fokhagyma ivartalanul szaporodik, és szegfűszeg földbe ültetésével nő. A fokhagymacsíra minden fokhagymagerezd közepén egy kis üregben fekszik, és ez alapvetően egy jövőbeni fokhagymanövény – a fokhagyma „elődje”. A fokhagymagerezdeket botanikailag tárolási rügyeknek nevezik. Pontosabban, a fokhagymagerezd szárított külső héját védőlevélnek nevezik, míg a szegfűszeget alkotó fruktózláncok gyűjteménye valójában duzzadt tároló levél.

Fokhagyma csíra

Fokhagyma csíra

Ezen a levélen belül található a fiatal hajtás, a jövő reménye, a fokhagyma csíra. Ha egy gerezd fokhagymát ültet, akkor új fej lesz belőle. A csíra egy apró szárból és levélből áll. Ahogy a csíra növekszik, a tároló levélben lévő keményítőtartalékokat (vagyis a környező szegfűszeget) hasznosítja energiához, kihajtva a talajon. Ezután a hajtás megnő, körülötte leveleket ad, hasonlóan a póréhagymához vagy a hagymához a fejlődés kezdeti szakaszában. A belső levelek alapja megduzzad, egyenként három-öt szegfűszeget visel. A fokhagyma betakarítása után keményedési folyamaton megy keresztül, ahol a fejeket jól szellőző, száraz raktárban körülbelül két hétig tárolják.