Mi a Facebook Libra?

Ha ön ismeri a kriptopénzeket és a blokklánc technológiát, akkor biztosan hallott már a Facebook Libráról. Az emberek a közösségi médián, a podcastokban és a fórumokban sokszor vitatkoznak a Libra előnyeiről és hátrányairól. Most ön is többet tudhat meg róla.

[wp_ad_camp_1]

2019. június 18-án a Facebook bejelentette a Libra-t. Ez egy virtuális valuta, vagy kriptovaluta, bár néhány ember nem ért egyet ezzel a meghatározással. A Facebook elképzelése az volt, hogy több milliárd ember számára globális valutát bocsásson ki, különösen a fejletlen országokban élők számára, akik nem férnek hozzá bankokhoz vagy pénzügyi szolgáltatásokhoz. Más szavakkal: a Libra digitális pénz, amelyet más embereknek átutalhat, vagy egyszerűen dolgok vásárlására használhatja fel. Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója nem egyedül csinálja, többen dolgoznak a Libra kriptovalután nap mint nap. A Libra irányítását a Libra Association, a svájci csoport vette át, amely 28 tagból áll, köztük van a Facebook leányvállalata, a Calibra, Uber, PayPal, Mastercard, Visa, Spotify és sok más ismert név a technológiában és a pénzügyben.

Facebook libra

Facebook libra

A Libra whitepaperje – egyfajta műszaki manifesztum – azt állítja, hogy „blokkláncon” fog futni. A blokklánc az az infrastruktúra, amelyen a kriptovaluta kifizetések történnek. Ez egy digitális, megváltoztathatatlan nyilvántartás az összes kifizetésről, amely valaha történt egy adott kriptovalutában. A Libra blokklánca viszont nem decentralizált, ahogy a Bitcoiné. A Bitcoin blokklán elméletileg bárki futtathat egy csomópontot, még akkor is, ha ez drága. Ezzel szemben a Libra csomópontjai csak a Libra Association tagjainak szerverein kerülnek futtatásra, emiatt pedig nem nevezhető decentralizáltnak, hiszen a decentralizáció azt jelenti, hogy harmadik fél nem érintett a tranzakciókban.