Így segítsd a menőautót az utakon!

Szerencsére az elmúlt években javuló tendenciát mutat a helyzet, ám még mindig nagyon sokan nem tudják, hogy hogyan is kellene jól reagálni, ha szirénázó mentőautóval találkoznak a forgalomban.

Pedig ilyen esetben a jól meghozott döntések akár életeket is menthetnek, épp ezért rendkívül fontos, hogy mindig legyünk felkészülve az ilyen szituációkra, és ha mentőautót – vagy más, megkülönböztető jelzéssel érkező gépjárművet – látunk, akkor rutinból cselekedjünk. A legfontosabb, hogy tartsuk észben, hogy a mentő mindig okkal siet. Tegyük félre az egónkat, és még véletlenül se azzal foglalkozzunk, hogy esetleg egy-két percet késni fogunk, hanem rögtön azt a megoldást keressük, amivel szabad utat adhatunk az életmentőknek. Akár betegért sietnek, akár már az egészségügyi intézmény felé tartanak, a mentősök számára sokkal fontosabb kritérium az, hogy folyamatosan és dinamikusan tudjanak haladni, mint az, hogy kiemelkedően nagy sebességet érjenek el.

Mentőautó

Mentőautó

Városhatáron kívül ezért aztán sokszor szerencsésebb, ha inkább gyorsítunk és felvesszük a mentő tempóját egész odáig, amíg úgy le tudunk húzódni előle, hogy ezzel a manőverrel biztosan ne kényszerítsük lassításra. Városban más a helyzet, a sűrű forgalom miatt nem igazán van esély arra, hogy egy sáv hosszan szabad, így ilyenkor a halszálka módon történő lehúzódás a legcélravezetőbb – kivéve, ha van egy üres sáv, például a buszoknak fenntartott -. Ahhoz azonban, hogy megfelelően reagálni tudjunk, létfontosságú, hogy időben észleljük a közelgő járművet. Ebben sokat segít, ha nem hallgatunk túlságosan hangos zenét, és ha folyamatosan figyeljük a forgalom többi résztvevőjét, hisz megesik, hogy csak így vesszük észre a közeledő mentőt – tipikus jel, amikor például zöld jelzésnél nem indul az előttünk, vagy a szemben lévő jármű -. A saját és a többi közlekedő testi épségét szem előtt tartva cselekedjünk ilyenkor, hisz egy hirtelen reakcióval akár komoly bajt is előidézhetünk.