Így ápold a kutya szőrét

Avagy a kérdés úgy is hangozhatna, hogy: szükségünk van kutyakozmetikusra? Nos, a válasz az, hogy az attól függ, milyen kutyát választottunk magunk mellé társnak. Hisz négylábú kedvencünk amellett, hogy rengeteg örömet okoz, bizony egy jó adag felelősséggel is jár.

Ha megbetegszik, orvoshoz kell vinni – és persze ápolni, amíg meg nem gyógyul -, emellett ott vannak az évenkénti oltások, no és persze az etetés, amely egyfelől nem is olcsó mulatság (egy prémium táp esetében), másfelől pedig nem kis idő (ha a BARF etetés mellett tesszük le a voksunkat). Aztán ott vannak az átmozgató játékok, a napi többszöri séták, és ha a kedvencünk nem kerti házőrző, hanem benti öleb, akkor a kutyaszőr. A rengeteg, végeláthatatlan mennyiségű kutyaszőr. Mert noha vannak olyan fajták, amelyeket kimondottan úgy tenyésztettek tovább, hogy ne hullajtsák a bundájukat, az ebek többségének bizony hullik a szőre. Azoknak is, amelyeknek rövid és azoknak is amelyeknek hosszú. A különbség annyi, hogy ez utóbbi még könnyebben észrevehető otthonunkban.

Kutya

Kutya

Tenni ellene pedig nem a legegyszerűbb feladat. A mindennapos porszívózás persze sokat javít a helyzeten, de melyik gazdi nem unja meg ezt egy idő után? Ilyenkor jön az ötlet, hogy szakember segítségét kellene kérni, aki hosszabb távra megoldja a szőr problémánkat. Vigyük hát az ebet kutyakozmetikushoz. Az ötlet kiváló – és hosszú szőrű, benti kutyáknál szinte kötelező is a kozmetikus időszakos felkeresése -, ám a gondjainkat csak félig-meddig fogja megoldani. Ugyanis akárcsak egy kutyaiskola esetében, az otthoni gyakorlás nélkül a kozmetikus hatása pár nap alatt elillan. Épp ezért amikor kölyökkutyát veszünk magunkhoz, már az első napoktól kezdve szoktassuk hozzá, hogy ápoljuk a szőrét. Hosszú bundájú eb esetében legalább minden második nap ültessük az ölünkbe és alaposan keféljük át. Így megszokja, hogy ez a rituálé az élete része, s hamarosan már egyáltalán nem fog ellene tiltakozni. Így amikor a kozmetikus rendbe teszi, nekünk nincs más dolgunk, mint fenntartani a jó állapotot a következő időpontig. Ez már csak azért is rendkívül fontos, mert a rendszeres kefélés hatására a por is távozik a szőrzetből, így nem kell sűrűbben fürdetni a kutyát az ajánlottnál.