Hogyan válasszunk ébresztőórát?

Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy természetes ébredéssel kelünk reggelente, akkor a madárcsicsergésen kívül nincs szükségünk semmiféle jelzésre ahhoz, hogy indulhasson a nap, ám valljuk be, ebben csak kevés kiváltságos embernek van része.

A többieknek ott a – legtöbbször rendkívül idegesítő – ébresztő, ami kérlelhetetlenül visít, egészen addig, amíg fel nem kászálódunk a jó meleg ágyból. Az igazság az, hogy az ébresztőórán nagyon sok minden múlik, hisz egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan ébredünk. Emiatt aztán érdemes alaposan körbejárni a témát, és beszerezni egy olyan készüléket, ami tökéletesen ellátja a feladatát, minden esetben. Sokan ezt a kérdést úgy hidalják át, hogy a telefonjuk az ébresztőjük is egyben, hisz kézenfekvő megoldás, ám ez nem feltétlen a legjobb ötlet. Egyrészt a szakemberek nem ajánlják, hogy a telefonunkkal aludjunk – már csak biztonsági szempontokból sem -, másrészt egyáltalán nem egészséges, ha ébredés után rögtön elkezdünk böngészni, márpedig ha kéznél van a mobil, akkor szinte biztos, hogy ez történik.

Ébresztőóra

Ébresztőóra

Arról nem is beszélve, hogy sokkal nagyobb az ébredés sikerességének esélye, ha egy kicsit legalább fel kell kelni – vagy ülni – ahhoz, hogy kinyomjuk az ébresztést. Jobban járunk tehát, ha erre egy külön ébresztőórát rendszeresítünk – emellett persze az aggódósabbak beállíthatnak pluszban a telefonon is ébresztést -. A lényeg, hogy mindenképpen olyan modellt válasszunk, ami rendelkezik áramkimaradás elleni védelemmel, illetve vásárláskor alaposan vizsgáljuk meg, hogy a kijelző mennyire fényes, mert lehetséges, hogy zavarni fogja az éjszakai pihenést. Egyre több készülék rendelkezik projektoros kivetítővel – ami diszkréten a plafonra vetíti a pontos időt -. Ez egy rendkívül hasznos extra, hisz bármikor felébredünk, egy szempillantás alatt látjuk, hogy még mennyit alhatunk. Végül, de nem utolsósorban, mielőtt döntenénk, mindenképpen hallgassuk meg az ébresztő funkciót is, mert végső soron az a legfontosabb, hogy kellően hangos legyen, ám ne idegesítően lármás.