Hogy cselekedjünk szívinfarktus esetén?

Sajnos a genetikai háttérnek, a mozgásszegény életmódnak és a helytelen táplálkozásnak köszönhetően hazánkban is a vezető halálokok közé tartoznak a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések.

Az agyi érkatasztrófa mellett a szívinfarktus réme a legfenyegetőbb. Azonban akárcsak agyvérzés esetén, úgy szívrohamnál is az idő a legfontosabb tényező. Minél gyorsabban reagálunk, annál nagyobb ugyanis a teljes felépülés esélye. Természetesen másképpen kell eljárnunk ha velünk történik meg a baj, és ha mellettünk lesz valaki rosszul, ám az nagyon fontos, hogy amennyire csak lehet, legyünk felkészültek és cselekedjünk gyorsan. Ha azt tapasztaljuk, hogy valaki a környezetünkben rosszul lesz, azonnal kezdjük meg a vizsgálatát. Ha nem reagál, ellenőrizzük a légzését. Ha nincs, akkor haladéktalanul hívjuk a mentőket – illetve kérjük meg erre a segítőnket, ha nem vagyunk egyedül – és kezdjük meg az újraélesztést.

Szívinfarktus

Szívinfarktus

A diszpécser, illetve a mentést irányító szakember pontos tanácsokkal fog minket ellátni, hogy mit hogyan csináljunk. Ha valamiért nem érnénk el a segélyhívót, akkor harminc mellkas nyomást kövessen kettő, szájból orrba történő levegő befújás, mindaddig, míg a beteg magához nem tér, vagy amíg a mentők meg nem érkeznek. Ha mi leszünk rosszul, és van kimondottan ilyen helyzetre felírt gyógyszerünk, akkor alkalmazzuk. Haladéktalanul hívjuk ki a mentőket, illetve ha ez nem megy, akkor kérjünk meg valakit, hogy vigyen el a legközelebbi kórházba. Tartsuk azonban észben, hogy a legegyszerűbb az, ha minden lehetséges módon megpróbáljuk megelőzni a bajt. Sportoljunk rendszeresen, táplálkozzunk egészségesen és járjunk szűrővizsgálatokra, hisz az időben felfedezett problémákat még lehet kezelni és ez sok esetben akár az életünket is megmentheti.