Gyakori tévhitek a várandóság kapcsán

A várandósság az egyik – ha nem a – legizgalmasabb időszak egy nő életében, hisz a test ilyenkor rengeteg és gyors változáson megy keresztül, és egy új élet növekedésének ad otthont.

Az izgalomba azonban sokszor aggodalom, sőt, néha félelem is vegyül. Ez teljes mértékben érthető, hisz ebben a negyven hétben nagyon sok minden történhet és ezeknek a hónapoknak a szerves része, hogy folyamatosan aggódunk amiatt, hogy mind a kismama, mind a magzat egészsége tökéletesen rendben legyen. Azonban ott van még a szülés, ami egy hatalmas próbatétel, s bár egy teljesen természetes dolog – emellett pedig a legszebb a világon -, felelőtlenség lenne azt állítani, hogy könnyű, vagy épp fájdalommentes. A várandósság tehát az első pillanatától az utolsóig egy érzelmekkel teli, izgalmas és – főképp – elsőre ismeretlen kaland, s mint ilyen, rengeteg babona, tévhit és mendemonda lengi körül, még mind a mai napig. Bizonyára mind tudunk ilyet mondani, ám vannak köztük olyanok, melyek feltétlen említést érdemelnek, hisz fontos, hogy a kismama még időben értesüljön arról, hogy mi az az információ, amellyel nem érdemes sokat foglalkoznia.

Terhesség

Terhesség

A leggyakrabban talán két dolog hangzik el a terhesség kapcsán. Az egyik, hogy milyen praktikákat érdemes bevetni, ha lány, illetve a fiúgyermeket szeretne a pár. Ezt a kérdést könnyű rövidre zárni, ugyanis semmilyen formában nem lehet befolyásolni a baba nemét, ennél fogva kár is ezzel kísérletezni. A másik, amit gyakran hangoztatnak – bár lassacskán talán végre kikopik a köztudatból – az az, hogy a kismamának bőséges táplálkozásra van szüksége, hisz kettő helyett eszik. Erről szó sincs, sőt. Százas nagyságrendű kalóriában mérhető, amire a magzatnak a fejlődésre pluszban szüksége van, a mennyiségnél pedig ezerszer fontosabb a minőség, azaz hogy csak első osztályú alapanyagokból készült ételeket fogyasszunk terhesség alatt, odafigyelve a megfelelő tápanyag elosztásra és arra, hogy a terhességi cukorbetegséget a lehető leginkább próbáljuk meg megelőzni. Ugyanez vonatkozik a terhes vitaminokra is, melyektől a közhiedelemmel ellentétben nem születik nagy baba, ám elengedhetetlenek a megfelelő ásványi anyag bevitel szempontjából.