Fürdőgyógyászati kezelések

A gyógyfürdőkben gyógyvíz, gyógyiszap vagy egyéb természetes gyógytényező (pl. gázelőfordulás) felhasználásával nyújtanak különféle balneoteráőiás kezeléseket. A fürdőgyógyászati ellátás az orvosi rehabilitációs ellátások közé tartozó szolgáltatás, amelyet főleg krónikus reumatológiai, ortopédiai, neurológiai, illetve érbetegek állapotának javítására használnak.

[wp_ad_camp_1]

Gyógyfürdőket általában természetes vagy mesterséges fúrt hőforrások vagy ásványvizes források mellett hoznak létre, gyakran uszodával stranddal kiegészítve, hogy nemcsak a betegek, hanem minden ember élvezhesse a gyógyfürdők jótékony hatását. A vízbe merülő emberi testre ható fizikai tulajdonságokat (a víz súlya hőmérséklete, felhajtóereje) használják fel kezelésekre, a gyógyvízben található oldott kémiai anyagok fokozzák a kezelés gyógyító hatását. A gyógyfürdőkben alkalmazott leggyakoribb fizikoterápiás kezelések a hidroterápia, a balneoterápia a mechanoterápia, az elektroterápia és a fototerápia. Hidroterápiás kezeléses a gyógyvízben történnek, ilyen a súlyfürdő, amikor a beteg fel van függesztve a medencében, ahol nem ér le a lába és súlyokkal vagy saját testsúlyával nyújtják a testét. A 20 perces kezelés alkalmas gerinc ízületi kopások, porckorongsérvek kezelésére, csípő- vagy térdízületek nyújtására.

Gyógyfürdői kezelés

Gyógyfürdői kezelés

A víz alatti masszázst tangentor készülékkel végzik, megfelelő víznyomással masszírozva a fájó testrészt. Ez a kezelés az izomzat problémáinak kezelésére, műtét utáni rehabilitációra is alkalmas, javítja a vérkeringést és a közérzetet is. Hidroterápiás kezelés még az örvényfürdő és a légbuborék-fürdő. A balneoterápia gyógyvízzel végzett kezelést jelent, ilyen az ivókúra, az inhaláció, az iszapkezelés és a szénsavas fürdők. A mechanoterápiás kezelések a masszázst és a gyógytornát foglalják magukban. Az elektroterápiás és a fototerápiás kezelések az elektromos árammal, illetve fénnyel végzett kezeléseket jelentik.