Ezért nem jó, ha túl sokat edzel!

Sajnálatos módon a mozgásszegény életmód korunk egyik népbetegsége. Valahol persze érthető, hogy pont erre nem szakítunk időt, hisz már a mindennapok is épp eléggé fárasztóak, ráadásul ezernyi tennivalóval kell szembenézni még a munka után, így hát kevesekben van meg az elszántság, hogy még elmenjenek edzeni is.

Főképp, mert az edzés tulajdonképpen egy direkt módon kiváltott stressz, amellyel nem csak a testünket, de az elménket is leterheljük – hisz folyamatos koncentrációt igényel a helyes végrehajtás -. Azok, akiknek a rendszeres sport gyerekkoruk óta az életük része, azok persze egész másképp látják ezt, ám sajnálatos módon ők vannak kisebbségben, és az emberek java része nem végez említésre érdemes edzésmunkát. Aztán amikor egyszer mégis úgy alakul az életük, hogy belevágnak, akkor annak általában kétféle kimenetele szokott lenni. Az egyik csoportba tartoznak azok, akik az első egy-két alkalom után azt mondják, hogy nekik erre nincs idejük és energiájuk, mert örülnek, ha egyáltalán ki tudják pihenni magukat másnapra – ők aztán soha többé a terem közelébe se mennek -, míg a másik csoportba tartozókat elkapja a gépszíj és meglátják a kemény munka szépségét.

Edzés

Edzés

Sajnos ez sok esetben azzal jár, hogy pár hónap alatt szeretnék magukat szintre hozni, azaz bepótolni a sok kiesett évet, ám ez fizikailag több okból sem lehetséges. Egyrészt azért nem, mert a fejlődésnek szép folyamatosnak kell lennie, másrészt pedig azért, mert minél idősebbek vagyunk – és itt nem kell nagy számokra gondolni, a harminc felettiekre ez már fokozottan érvényes -, annál alacsonyabb a hormonszint, emiatt aztán jóval több idő kell a fejlődéshez és – ez a kulcsmondata az egésznek – annál több pihenésre van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy regenerálódni, ezáltal pedig fejlődni tudjon. A kezdők fejében ugyanis sokszor ott motoszkál az az  alapvetően hibás gondolat, miszerint minél többet edzenek, annál gyorsabb lesz a fejlődési folyamat. Ez azonban épp ellenkezőleg igaz és a túledzettség – amelyet így könnyen elérhetünk – akár hónapokra is visszavethet minket, főleg, ha sérüléssel jár együtt. Sokkal fontosabb az egészséges egyensúly megtalálása, amiben része van az edzésnek, de legalább ilyen fontos a táplálkozás, és a megfelelő mennyiségű pihenés is. Emiatt aztán a legokosabb amit tehetünk, hogy mielőtt belevágnánk a kemény munkába, kikérjük egy személyi edző véleményét, aki szakszerűen összeállít számunkra egy tökéletes edzésprogramot.