Ezért gondolj már fiatalon a nyugdíjas éveidre!

Noha a fiatalkor a legtöbbünknek arról szól, hogy felelős döntésekkel megalapozzuk a jövőt, azért hosszú évtizedekkel előre ritkán gondolkodunk. Pedig az igazság az, hogy nagyon is szükség lenne rá.

Harminc-negyven éves korban – előtte meg aztán főleg – nem nagyon jut eszünkbe, hogy mi lesz majd ha nyugdíjba vonulunk, hiszen mások ne nagyon agyaltak ezen a kérdésen és hát a minket megelőző generáció is elvan valahogy a juttatásokból. Ám ha alaposan a végére járunk a kérdésnek, akkor rá kell döbbennünk, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer már nem sokáig állja majd a sarat. Egyre kevesebb gyereket vállalnak, ráadásul egyre idősebb korban, ennek pedig van egy nagyon szomorú hozadéka. Mégpedig az, hogy a társadalmunk szép lassan – azaz nem is annyira lassan – elöregszik. Ez azt is jelenti, hogy egyre kisebb számú aktívan dolgozó közösségnek kell fizetnie egyre több időskorú nyugdíját. Nem igényel nagy fantáziát, hogy belássuk, ez nem mehet így a végtelenségig, mert ennek a folyamatnak van egy határa, amit ha elérünk, akkor onnan már csak két út lehetséges.

Nyugdíjas évek

Nyugdíjas évek

Az egyik az, ami folyamatosan velünk van, mégpedig a korhatár emelése. Várhatóan ez a tendencia a következő években is velünk lesz és még egyáltalán nem vagyunk a végén. A másik megoldás a nyugdíjak reálértékének a csökkentése. Ez azonban azt jelenti majd, hogy sokan még a visszavonulásuk után, öregkorukban is kénytelenek lesznek dolgozni. De mi történik akkor, ha erre már fizikailag nem lesznek képesek hetven éves koruk felett? Jó eséllyel igen nehéz anyagi helyzetbe kerülnek, amiből ekkor már nem lesz könnyű kimászni. Ezért is fontos, hogy még időben elkezdjünk gondoskodni az időskori anyagi helyzetünkről. Ha a harmincas éveinkben kötünk nyugdíjbiztosítást, akkor az az előttünk álló időszakban egy tetemes megtakarítást gyűjthet mire nyugdíjba vonulunk és ehhez egyáltalán nem szükséges nagy összegeket befizetni. A lényeg az időzítés, hisz évtizedek alatt óriási hozam érhető el.